Україна ініціювала заяву із закликом звільнити кримських журналістів - її підтримали 20 країн
19:30 26.08.2021
254

Ініційовану Україною заяву «Свобода ЗМІ у Криму» із закликом негайно звільнити Владислава Єсипенка та всіх несправедливо затриманих журналістів підтримали 20 країн.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Твітері міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«З ініціативи України Коаліція за свободу ЗМІ ухвалила заяву «Свобода ЗМІ в Криму», до якої приєдналися 20 країн. Закликаємо РФ негайно звільнити Владислава Єсипенка та всіх несправедливо затриманих журналістів, припинити утиски свободи слова», - написав Кулеба.

Як зазначається у заяві, члени Коаліції за свободу ЗМІ глибоко стурбовані погіршенням ситуації зі свободою медіа в окупованому Криму та продовженням утисків, насильства та переслідування журналістів з боку Російської Федерації.

Автори заяви зауважили, що одним з таких випадків є справа Владислава Єсипенка, журналіста-фрілансера у проєкті Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода "Крим. Реалії".

Також дев’ятьох громадянських журналістів - кримських татар (Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Арифмеметова, Рустема Шейхалієва, Амета Сулейманова) продовжують утримувати в СІЗО та в’язницях на території Росії та окупованого Криму.

«Ми закликаємо Російську Федерацію негайно звільнити Владислава Єсипенка та всіх журналістів, яких було несправедливо затримано, та дозволити журналістам займатися своєю професією без страху переслідувань, свавільного ув'язнення, насильства і примусового зникнення», - заявили члени Коаліції за свободу ЗМІ.

Вони запевнили, що разом з міжнародним співтовариством продовжать висвітлювати дії Російської Федерації щодо обмеження свободи ЗМІ в Криму.

«Ми також звертаємо увагу на постійні та систематичні обмеження свободи вираження поглядів та думок, включаючи свободу шукати, одержувати і поширювати інформацію, з якими стикаються жителі Криму. Це є одним із питань, яке має на меті вирішувати Кримська платформа», - зазначається в заяві.

Країни-підписанти заяви: Австрія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ісландія, Коста-Ріка, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Північна Македонія, Словаччина, Словенія, США, Україна, Фінляндія, Франція, Чеська Республіка.

Коаліція за свободу ЗМІ (Media Freedom Coalition) - неформальне об'єднання країн, створене у 2019 році для розвитку співпраці в сфері посилення захисту свободи ЗМІ та безпеки журналістів. Україна приєдналася до Коаліції в 2019 році під час інавгураційної зустрічі країн-учасниць у м. Лондон (Велика Британія). Коаліція нараховує 49 учасників.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також