Вогонь на Донбасі має бути припинено до 1 вересня - Геращенко
14:07 26.08.2016

Про це 26 серпня у Мінську заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, пише "Белта".

"Ми наполягаємо на безумовному припиненні вогню. Особливо це актуально напередодні 1 вересня. Сьогодні українська сторона у всіх чотирьох підгрупах виступає з ініціативою, що напередодні 1 вересня просто зобов'язані всі сторони припинити вогонь, тому що страждають не тільки військові, але і цивільне населення" , - заявила Геращенко.

За її словами, на лінії розмежування у Луганській області розташовані 126 навчальних закладів, в окремих регіонах минулоріч діти не могли відвідувати школи через бойові дій.

Також Геращенко зазначила, що "Мінські угоди" - важливий механізм мирного врегулювання кризи в Україні.

"Ми вважаємо, що мінські угоди - дуже важливий механізм мирного, дипломатичного врегулювання того, що відбувається в Україні. Багато хто критикує мінські угоди, але з червня минулого року до сьогоднішнього дня нам вдалося звільнити близько 80 українців", - додала політик.

За її словами, Україна готова йти на компроміси в переговорах заради звільнення заручників. За інформацією СБУ, список незаконно утримуваних складається з 116 осіб - військових і цивільних осіб.

"Щоб дістати наших хлопців, ми готові до компромісів. ... Враховуючи, що ми зобов'язані боротися за кожного українця, у випадках, де закони дозволяють, ми йдемо на те, щоб шукати правові механізми, як тих чи інших людей передати, щоб звільнити наших хлопців", - зазначила Геращенко.

Окрім того Геращенко заявила, що Україна наполягає на створенні п'ятої підгрупи у тристоронній контактній групі з врегулювання кризи в країні. За її словами, нова структура буде вирішувати проблемні питання, які виникають на українському кордоні.

"Питання кордону для української сторони є принциповим, весь цей рік ми боремося за те, щоб була створена підгрупа з питання повернення контролю над кордоном, а також щодо допуску ОБСЄ до українсько-російського кордону, щоб міжнародна нейтральна організація могла контролювати, що там відбувається", - зазначила Геращенко.

Читайте також