В Україні "запрацював" закон про фінансову реструктуризацію
12:47 19.10.2016
252

Закон був оприлюднений в офіційній пресі - газеті "Голос України" 19 липня і вступає в силу через 3 місяці після дня офіційної публікації, передають Українські Новини.

Як зазначається, закон має обмежений термін дії - 3 роки. Закон вводить механізм фінансової реструктуризації підприємств-боржників.

"Цей механізм повинен стати важливим інструментом врегулювання ситуації з проблемними кредитами банків, допоможе оздоровити банківську систему, сприяти відновленню платоспроможності підприємств, збереження робочих місць і сплату податків до бюджету", - вважають в Нацбанку.

Ухвалення закону дозволить зменшити кількість проблемних кредитів і спрямувати кошти на кредитування економіки.

Процедура реструктуризації є добровільною: сторони мають право самостійно погоджувати питання про доцільність його застосування або використовувати інші механізми повернення заборгованості.

Закон визначає інституційну роль наглядової ради і секретаріату як спеціальних органів, що створюються для організації та проведення процедури фінансової реструктуризації та регламентують процес вирішення спорів в арбітражі.

Відповідно до положень закону міжвідомча наглядова рада буде включати представників Нацбанку, Мінфіну, Мінекономторгівлі та Міністерства юстиції.

Національний банк вважає закон про фінансову реструктуризацію таким, що дозволяє конвертувати 25% корпоративних боргів.

Йдеться виключно про життєздатні підприємства, які за рахунок цього зможуть повернутися до економічної активності, забезпечити пожвавлення банківського кредитування в цілому.

Нагадаємо, 14 червня Рада прийняла в цілому закон про фінансову реструктуризацію. 16 липня Президент Петро Порошенко підписав закон про фінансову реструктуризацію.

Читайте також