Україна посідає одне з останніх місць у сфері поводження з відходами серед європейських країн – екологи
16:07 07.09.2016
252

. Відповідно до статистики Міністерства регіонального розвитку України, 94.4% твердих побутових відходів в Україні захоронюється, тоді як у провідних європейських країнах цей відсоток наближається до нуля завдяки належній політиці поводження з відходами, коли перевага надається переробці та повторному використанню. Про це заявили в міжнародній благодійній організації “Екологія-Право-Людина”.

Екологи розпочали новий трирічний проект з ЄС, який сприятиме покращенню ефективності системи управління відходами в Україні та зменшенню їхнього впливу на довкілля.

“Відходи також є важливим джерелом енергії, сировини та забезпечують додаткові робочі місця, проте сьогодні цей потенціал майже не використовується в Україні.

Задля освоєння цього європейського підходу щодо поводження з відходами в Україні, новий проект передбачає наступні види діяльності: семінари та тренінги для громадянського суспільства, органів місцевого самоврядування та органів влади у сфері екології; аналіз обласних програм поводження з відходами; аналіз відповідного європейського та українського законодавства; оцінка об’ємів ртутьвмісних відходів в Україні; міжнародна конференція з питань поводження із ртутьвмісними відходами; розробка пропозицій змін до національного законодавства у сфері поводження з відходами; видання посібників для органів місцевого самоврядування; інформаційно-просвітницька кампанія”, - повідомили в організації.

На реалізацію проекту було виділено майже 500 тисяч євро Європейським Союзом.

Нагадаємо, міністр екології та природних ресурсів О.Семерак наполягає на відтермінуванні розгляду усіх законопроектів, що вирішують питання утилізації тієї чи іншої групи відходів як мінімум до грудня поточного року. Свою позицію він аргументує тим, що усі законопроекти мають відповідати стратегії Мінекології, яка має з’явитися в цей період.

З такою позицією міністра не згодні в експертному середовищі. Екологи наголосили, що кожен міністр публічно обіцяв таку стратегію, проте досі Україна живе без неї, що до речі, є порушенням вимог міжнародної Базельської конвенції. На переконання голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко, щодня Україна накопичує значну кількість відходів, зокрема небезпечних і довіряти словам міністрів, які не запропонували за останні півроку жодного адекватного рішення – недоцільно.

Крім того, через погіршення екологічної ситуації в Україні голова підкомітету Верховної Ради з питань державної політики у сфері поводження з відходами Сергій Тригубенко у вересні скликає спеціальне засідання. Метою засідання є аудит ситуації та обговорення оновлення законодавчої бази, направленої на вирішення нагальних проблем у сфері.

Джерело: УНН
Читайте також