Україна має всі можливості для реалізації плану реінтеграції Донбасу - експерт
22:01 24.06.2017
254

Для виконання плану реінтеграції Донбасу, Україна повинна вирішити питання повернення своїх територій в політичному, юридичному, економічному і соціальному аспекті. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив військовий експерт Генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко.

"План (реінтеграції Донбасу - ред.) цей передбачає, як сказав Президент, деокупацію, демілітаризацію та реінтеграцію. Якщо ці поняття розглядати великими мазками, то потрібно вирішити питання повернення територій в політичному, юридичному, економічному і соціальному підходах. Але перш ніж це вирішувати, треба вирішити військовий аспект цієї справи, оскільки частина територій Луганської і Донецької області у нас окуповані", - сказав І.Романенко.

За його словами, перш ніж це реалізувати в широкому сенсі, треба повернути території, а значить в першу чергу реалізувати військову компонент цього плану.

"Як це робиться? Це не нова ситуація, в світі вона має місце. Є три кроки рішення - роззброєння сепаратистських загонів, розформування цих загонів і подальша реінтеграція цих людей в соціальні структури. Тобто їм треба дати роботу, інакше вони залишаться бандитами в об'єднаній тепер уже в Україні", - зазначив експерт.

Перед цим, на думку І.Романенко, необхідно вивести російські війська, які присутні в Україні.

У той же час, вже сьогодні на території Луганської та Донецької областей, не чекаючи прийняття закону, треба працювати над цими процесами - відновними і інтеграційними.

І.Романенко впевнений, що "багато міжнародних організацій готові брати участь і субсидувати ці процеси", і також в тому, що сьогодні в України є можливості для реалізації такого плану.

"Можливості для цих кроків є - прийшли лідери Д.Трамп, Е.Макрон і А.Меркель ... Питання в тому, наскільки Україна зможе зрушити з мертвої точки і почати реалізацію плану, який зможе привести до припинення війни і реінтеграції територій в широкому сенсі цього слова у військовому аспекті", - зазначив експерт.

Нагадаємо, РНБО розгляне законопроект про реінтеграцію Донбасу найближчим часом.

Джерело: УНН
Читайте також