ТОП найпоширеніших шпаргалок і інших приводів для вильоту зі ЗНО в цьому році
10:23 23.07.2017
260

Для участі у зовнішньому незалежному тестуванні цього року зареєструвалися 240 881 особа. За даними УЦОЯО, 192 778 з них – це випускники шкіл 2017 року. При цьому кількість бажаючих пройти ЗНО зменшилася (у 2016 році було 267 172 осіб). Так що "бійка" за вступників у ВНЗ цього року буде серйозна, - пише Сегодня.

Багато фахівців нарікають, що більшість відповідей на тестуванні – на рівні "вгадав – не вгадав". Але деякі абітурієнти не розраховували навіть на таку базу знань і підстрахували себе "помічниками". Винахідливості їм не позичати! "Сегодня" дізналася у директорів Київського, Дніпропетровського та Донецького регіональних центрів оцінювання якості освіти, хто і з якої причини пролетів з вступом ще на ЗНО.

ВИСОКА ЯВКА НА ЗНО І ШПАРГАЛКА В ТУАЛЕТІ

У Київському регіональному центрі оцінювання якості освіти (Київська, Чернігівська, Черкаська області) було зареєстровано 44 376 осіб. "На основні предмети (українська / історія України / математика) явка склала 91-93%. Контроль був на найвищому рівні, тому не обійшлося без казусів, які позбавили деяких учасників ЗНО шансу на вступ в цьому році. Було вилучено по Києву 46 осіб за друковані матеріали, 37 – за технічні пристосування. В регіоні видалили 87 учасників", – розповіла директор Київського регіонального центру Світлана Сакаєва.

Високу явку на рівні 90-95% відзначили і в Донецькому (Донецька і Луганська області) іДніпропетровському (Дніпропетровського і Запорізька області) регіональних центрахоцінювання якості освіти. У першому на ЗНО було зареєстровано 14 тис., а видалено -25 осіб, а в другому - близько 30 тис. абітурієнтів, а видалено 58. В основномупричини недопуску до оцінювання ті ж - спроба скористатися підказками.

ШПАРГАЛКА СТАНДАРТНА. По словам директоров региональных центров, пальму первенства занимает попытка воспользоваться заготовленными шпаргалками. Их обычно прячут в предметах одежды, в коридоре, туалете (в корзинах, над бачками, за стеной, обшитой пластиком), а также пишут тексты и формулы на себе. Лидируют подсказки, созданные по старинке — от руки, но есть и уменьшенные и распечатанные, или и вовсе полноценные страницы справочников.

"У Чернігові був випадок, коли учасники ЗНО зловили за переглядом 48-листового зошита! Там старанним почерком, з виділенням квітами, красиво і зрозуміло було написано математичні формули, – розповіла Світлана Сакаєва. – Тих, хто вирішив схитрувати найчастіше видає хвилювання, бажання "припудрити носик" і відсутність в аудиторії довше, ніж зазвичай. Але були і зовсім цікаві випадки. Наприклад, в Києві дівчинка вже написала роботу, віддала її. А виходячи з аудиторії, якось невдало вдарилася об стіл – і з пишнї спідниці випали захований мобільний телефон і друковані матеріали. Незважаючи на запевнення, що вона не користувалася ними, робота не була зарахована".

ХОВАЛИ СМАРТФОНИ І НЕ ВІДДАВАЛИ НАВУШНИКИ

У центрах оцінювання розповіли, що часто учасники сподіваються скористатисятелефоном. "Був випадок, коли телефон намагалися прикрити документами. Самогоабітурієнта перевіряють за допомогою металошукача, тому була надія, що він зможе,поки віддає документи, непомітно витягнути гаджет", - розповіла директорДніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти Марина Горбенко-Хвастунова. А її колега, директор Донецького регіонального центру Володимир Власовтакож згадав ситуацію:

"УЦОЯО під час проведення ЗНО відстежував інформацію в інтернеті в соцмережах. Іми отримали повідомлення, що на одному з наших пунктів тестування хтось ізабітурієнтів намагався викласти завдання в інтернет, розраховуючи на допомогу! Алене тут то було: незабаром був не тільки встановлений пункт тестування, а й особуабітурієнта, якого довелося видалити з іспиту".

Про випадок з технікою розповіли і в Київському регіональному центрі: "Хлопець прийшов на ЗНО у великих навушниках і сказав, що знімати їх не буде. Ми зрозуміли, що так він перевіряв, як будуть реагувати інструктори. Йому пояснили, що він буде вилучений за порушення порядку. Спроба забрати у нього навушники або вивести з аудиторії вилилася в те, що він почав кричати, хапатися за батарею ... Щоб не порушувати процес для всіх учасників, його залишили, але попередили, що регламентна комісія анулює результат. Біля аудиторії про всяк випадок чергувала поліція. Він потім заспокоївся, але його роботу так і не зарахували".

new_image2_423

Підказки. У кого на що вистачає фантазії і вмілих рук

СМАРТ-ОКУЛЯРИ І ЧУЖЕ ФОТО

Цікавий випадок був в Київському центрі з абітурієнткою в окулярах. Дівчина стверджувала, що носить їх не постійно, а лише для читання. "Вона то зніме їх, то надіне. При собі у неї не було документів, які підтверджували б припис лікаря. Уповноважений попросив їх або зняти і покласти в місце для особистих речей, або надіти і сидіти в окулярах постійно. Це викликало невдоволення учасниці ЗНО. При цьому дії фахівця були трактовані як правильні, адже це могли бути смарт-окуляри. Ситуація на тестуванні не повинна бути невизначеною – і це при тому, що ми не маємо права брати в руки особисті речі абітурієнтів", – говорить Світлана Сакаєва.

"А одного учасника ми просто не впізнали! Фото в сертифікаті і зовнішній виглядлюдини разюче відрізнялися. У підсумку його не допустили до тестування", -згадує Володимир Власов.

ПО ШВИДКІЙ. Не обійшлося і без ситуацій, коли доводилося викликати швидку. Причому в кожному з центрів стверджують, що симуляцій не було. "У нас 9 учасникам стало погано. Мабуть, перенервували. Їм було дано право на участь у додатковій сесії, – розповіла Сакаєва. – Було й таке, що дитину, яка лежала в лікарні, швидка привезла на проходження ЗНО. Виходячи з якихось своїх міркувань, батьки наполягли на написання тесту. Абітурієнту стало гірше під час оцінювання, і ця ж швидка відвезла учасника назад в палату", – згадує директор Київського регіонального центру.

НЮАНС. Ті, хто був відсторонений від написання через порушення правил, втрачали право на перездачу, а відповідно – і на вступ. Винятком, що дає можливість такому абітурієнтові брати участь у додатковій сесії, міг бути випадок, коли його неправильні дії були наслідком порушення процедури (наприклад, неналежного виконання своїх обов'язків) працівниками пункту. "В одному з пунктів тестування, який розташовувався так, що не всі приміщення використовувалося під проведення зовнішнього оцінювання (лінією розмежування служив стіл), учасник пройшов в той туалет, який знаходився ближче. І виявився поза пунктом тестування! В даному випадку вважається, що фахівець недогледів. Такий абітурієнт складатиме ЗНО на додатковій сесії", – розповіла Світлана Сакаєва.

Читайте також