Віддалена робота: роботодавцям дозволять ходити по домівках співробітників
19:25 09.09.2020
259

 В Україні приблизно 35% роботодавців перейшли на віддалену роботу через пандемію. Але при цьому в законі досі не прописано, як між собою мають домовлятися роботодавець і працівник у такому випадку, хто за що відповідає. Народні обранці планують ввести нові правила віддаленої роботи.

Зокрема мова йде про те, що роботодавець матиме можливість оформляти контракт на дистанційну роботу та нестиме відповідальність за безпеку співробітника. Окрім того, співробітники відділу кадрів матимуть право перевірити, як і де ви працюватимете, адже ваше робоче місце вдома мусить відповідати нормам безпеки. Відповідно до нового законопроєкту в Україні узаконять дві форми співпраці: надомну і віддалену. Їх можна буде прописувати в контракті. Також законотворці прописали наступні вимоги:

• роботодавець отримає право дізнаватися фактичне місце проживання співробітника;

• в електронній формі ознайомитися з договором, нормативними актами, з усіма документами, з якими має бути ознайомлений працівник;

• забезпечити можливість поєднати роботу вдома з роботою в звичайному режимі на території роботодавця;

• зобов'язати роботодавця організувати безпечну й комфортну роботу вдома.

Працювати вдома зможуть не всі У законопроєкті сказано, щ розраховувати на віддалену роботу можуть тільки за умови, якщо в співробітника є необхідні навички та житлово-побутові умови. Крім того, в документі сказано, що допускати роботу віддалено можна тільки за умови, якщо в співробітника є необхідні навички та житлово-побутові умови. «Житлово-побутові умови обстежують представники роботодавця за участю профспілкового органу, а у відповідних випадках – і представників санітарного та пожежного нагляду», – йдеться в законопроєкті. Законна робота з дому змінить ситуацію?

Опитані експерти впевнені: українські роботодавці й до карантину активно практикували віддалену роботу без надання робочого місця, а іноді навіть без офіційного оформлення. Для таких співробітників ситуація практично не зміниться: вони, як і раніше, будуть безправними.

Джерело: obozrevatel.com

Читайте також