Скільки коштуватимуть пологи в Україні після медреформи
10:24 26.08.2017
253

Правила оплати роботи медиків в пологовому будинку можуть змінитися.

В Україні медицина безкоштовна. Пологи в тому числі. Але в реальності вкомунальних лікарнях платити доводиться за все: від витратних матеріалів таліків до перебування в палаті. Безкоштовною залишилася тільки консультаціялікаря. За решту потрібно платити неофіційно або в благодійні фонди лікарень.МОЗ в проекті медреформи планує визначити, за що заплатить держава. Скількикоштуватимуть пологи в Україні після реформи, дізнавався сайт "Сегодня".

(Без)коштовні пологи

"Дві зарплати. Пологи обійшлися мені в дві зарплати. Це 400 доларів. З чоловіком почали збирати гроші відразу, коли дізналися про вагітність. Народжувала в херсонському пологовому будинку. Вагітність проходила важко, тому мене поклали в палату за два тижні до дати пологів. Кожен день медсестра приносила список витратних матеріалів і йшла. Це був такий собі рахунок. Абсолютно за все – від рукавичок до різних аналізів. Доктор, акушер, анестезіолог – всі просили певну суму. Грошей, які у мене були, не вистачило. Я лежала на ліжку і плакала, доводилося позичати у знайомих. Жодного чека і жодного документа мені не видали", – розповідає Лариса Данильченко.

Пологовий будинок офіційно гроші не бере. Пацієнт добровільно віддає їх вблагодійний фонд лікарні або лікаря "в подяку". На форумах вагітні обговорюють,скільки коштує народити в тому чи іншому пологовому будинку, кому потрібнозаплатити. Але обговорень, як боротися з поборами чи не платити, не йде.

При цьому, стаття 49 Конституції України гарантує безкоштовну медицину. Завідмову лікувати або вимагання грошей у пацієнта лікаря можуть посадити заґрати. За статтею 184 Кримінального кодексу за порушення права набезкоштовну медичну допомогу загрожує від штрафу в 170 грн до шести місяціварешту.

"Держава обіцяє громадянам безкоштовну медицину. Це прописано в 49 статтіКонституції. Ще є стаття 95 Конституції. Вона каже, що медицина фінансується врамках існуючого бюджету. При цьому держава дає медикам заробітну плату в 3200 гривень і перекидає на них свої обіцянки. Що повинен робити лікар? Він може лікуватиі сподіватися, що йому воздасться, або медик виставить рахунок за свої послуги", -коментує керівник групи охорони здоров'я реанімаційне пакету реформ Олександр Ябчанка.

Що змінить медреформа

Пологи будуть безкоштовними, запевняють у МОЗ. Оплата пологів з держбюджетугарантується, йдеться в реформаторському законопроекті № 6327. Проект вводитьпакет безкоштовних медпослуг, які гарантує держава. Щорічно парламент будепереглядати, які саме послуги для українців будуть безкоштовними. Якщо раніше вМОЗ планували ввести часткову оплату медпослуг, то тепер цю норму із законопроекту прибрали.

____8

В ході реформи МОЗ хоче перевести лікарні на нову форму фінансування.Медзаклади отримуватимуть від держави гроші за послуги, які вони надали пацієнтам.Реформа запрацює в 2019 році.

З наступного року реформу випробують в рамкахпілотних проектів. Платити лікарням буде Національна служба здоров'я. Тарифи на всімедпослуги по всій країні будуть однаковими. Одним з перших "пілотів" стане оплатавартості пологів пологовим будинкам.

"Реформа про те, що держава відходить від порожніх обіцянок і переходить до конкретики – гарантованого пакету медпослуг. В рамках цього пакету пологи будуть безкоштовними. Лікарні в свою чергу, почнуть конкурувати за пацієнта – куди піде людина, туди держава направить гроші. Це принцип "гроші ходять за пацієнтом". реформа нарешті визначить зрозумілі правила гри. тобто за що платить держава, що входить в гарантований пакет, як медики отримують винагороду. Сказати категорично, що реформа знищить неформальну оплату лікування – не можна. Просто немає механізмів заборонити давати гроші. Але вона її мінімізує", – пояснює Олександр Ябчанка.

Щоб ці зміни почали працювати, депутати повинні прийняти законопроект№6327.
Читайте також