Рада приступає до медреформи і бюджету
15:13 17.10.2017

Щодо медицини можуть прийняти окремі норми, а бюджет розглянуть у четвер, - пише Сегодня.

Сьогодні у нардепів починається новий сесійний тиждень, який може стати одним з найгарячіших цього політсезону. На порядку денному у народних депутатів – багатостраждальна медична реформа і проект бюджету на наступний рік. "Сегодня" дізналася, наскільки депутати готові до ухвалення цих законів.

Медреформа

За планом, сьогоднішнє пленарне засідання має розпочатися з медичної реформи. Нагадаємо, що за новими правилами Україна піде від практики фінансування ліжко-місць і оплачуватиме лікарям конкретні послуги, надані пацієнтам. Законопроект, прийнятий в першому читанні ще в червні, представлятиме голова профільного комітету Ольга Богомолець, яка зайняла останніми тижнями досить жорстку позицію щодо реформи.

"Категорично проти прийняття медреформи від МОЗ виступає експертне медичне співтовариство. Закон не узгоджений з профспілками, місцевими громадами та в деяких положеннях суперечить принципу децентралізації", – заявила Богомолець.

У МОЗ кажуть, що сьогодні реформи вимагає суспільство, і, якщо її вдасться прийняти зараз, то вже в січні 2018 року українці побачать якісні зміни в медицині. Спікер парламенту Андрій Парубій вважає, що медреформа може стати "найдискусійнішою" з усіх великих реформ.

"І ми розуміємо, які ризики можуть бути під час її реалізації. Але я вірю, що ми зможемо пройти цей шлях і вийти на позитивне рішення", – додав Парубій.

Політолог Руслан Бортник вважає, що цього тижня реформу навряд чи вдасться прийняти в цілому.

"Голосів в парламенті на неї немає, і про це говорив навіть заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко. Справа в тому, що суперечки навколо цих законопроектів давно вийшли за рамки реформи. Наприклад, нагадаю, що троє народних депутатів подали до суду на прем'єр-міністра Володимира Гройсмана за зволікання з призначенням голови МОЗ. Це теж частина дискусії. Щоправда, я не виключаю, що можуть прийняти якісь окремі положення. Все ж медична реформа є однією з вимог наших західних партнерів", – пояснює експерт.

Бюджет

У четвер парламент приступить до роботи і над держбюджетом на 2018 рік, який за регламентом ВР повинен бути прийнятий в першому читанні до 20 жовтня. Політексперт Сергій Таран вважає, що якихось жорстких суперечок навколо держкошторису очікувати не варто.

"Звісно, повністю проблем навряд чи вдасться уникнути. Але я вважаю, що їх наявність – позитивний сигнал. Це означає, що парламент ще живий. Нагадаю, у нас майже всі попередні бюджети обговорювалися за одну ніч під Новий рік. І ось це ненормально. Це означає, що у ВР немає живої дискусії, немає пропозицій від різних сторін, і рішення щодо держкошторису затверджуються не в парламенті", – пояснює Таран.

При цьому він прогнозує, що дискусії під час розгляду бюджету будуть традиційними – розподіл грошей на освіту, медицину і оборону.

Політолог Володимир Фесенко звертає увагу, що другий рік поспіль уряд подає законопроект про держбюджет вчасно, і це може стати своєрідним стимулом для депутатів.

"На цьому тлі 20 жовтня для них може виявитися такою собі метою. Судячи з того, як проходили голосування з важливих для президента і уряду законопроектів у вересні і на початку жовтня, – ймовірність, що бюджет приймуть, дуже велика. Крім того, з бюджетних питань легше знаходити голоси. Тут працюють не тільки політичні аргументи, а й економічні. Так, доводиться іноді йти на компроміси і давати обіцянки", – резюмує політолог.

Читайте також