Опитування на замовлення YES: 58% європейців підтримують вступ України в НАТО, 48% – в ЄС
13:35 16.09.2017
252

В ході дослідження було опитано громадян семи країн Євросоюзу - Німеччини, Франції, Італії, Литви, Великобританії, Польщі та Нідерландів, - пише Сегодня.

58% європейців підтримують вступ України в НАТО, і тільки 48% – вступ України до Європейського Союзу. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного компанією KANTAR PUBLIC на замовлення Ялтинської Європейської Стратегії (YES).

В ході дослідження було опитано громадян семи країн Євросоюзу – Німеччини, Франції, Італії, Литви, Великобританії, Польщі та Нідерландів. Результати опитування були представлені сьогодні, 16 вересня, на пленарному засіданні 14-ї щорічної зустрічі YES "Або це новий світ? І що це означає для України?". Аналогічні дослідження проводились на замовлення YES в 2005 і 2007 роках. Більшість опитаних європейців (58%) підтримують вступ України в НАТО, в той час, як її вступ до Євросоюзу – всього 48%. 12 років тому, під час першого з аналогічних опитувань, картина була іншою: за те, щоб Україна стала членом ЄС, виступала більшість – 55% – опитаних європейців. Сьогодні найбільшу підтримку ідея вступу України в ЄС отримала в Литві і Польщі (68% і 67% відповідно), найменшу – в Нідерландах (27%). Рівень підтримки у Франції, Німеччині та Великобританії – менше половини опитаних. Ті, хто виступає проти вступу України в ЄС, аргументують це різними причинами.Третина опитаних вважає, що ЄС на даному етапі свого розвитку не може дозволити собі подальше розширення. І стільки ж (31%) вважають, що прийняття України спровокує економічні проблеми в Євросоюзі. 40% тих, хто підтримує вступ України, вважають головним аргументом те, що Україна є частиною Європи. А 34% прихильників вступу підкреслюють, що цей крок допоможе посилити демократію в Україні. Що стосується вступу України в НАТО, тут картина інша. Майже в кожній країні, де проводилося дослідження, більшість виступає за те, щоб прийняти Україну в члени Північноатлантичного альянсу. Навіть у Франції і Нідерландах за це виступає 49%, в інших країнах рівень підтримки більше. У Литві та Польщі він сягає 72% і 76% відповідно. Ці дві країни колишнього "комуністичного табору" забезпечують найбільш сильну підтримку вступу України в НАТО. Головним аргументом на користь інтеграції України в НАТО європейці вважають її протистояння з Росією (40% від числа тих, хто підтримує вступ). Крім того, 28% вважають, що вступ України в НАТО посилить здатність Європи чинити опір російській агресії. Раніше під час виступу на YES президент Петро Порошенко заявив, що Україна стала щитом для Європи, і платить високу ціну заради входження в європейське суспільство.
Ялтинська європейська стратегія (Yalta European Strategy, скорочено форумYES) - щорічна конференція, яку організовує Фонд Віктора Пінчука.

На конференції збираються найвпливовіші політики та підприємці України і світу, вонапроходить щорічно, починаючи з 2004 року.

 
Читайте також