Коли Масниця 2021 та Прощена неділя: традиції та історія свята
20:06 01.03.2021
268

Цьогоріч Масниця 2021 року почнеться від 8 березня та завершиться 14 березня - на Прощену неділю. І хоча це свято має язичницьке коріння воно гармонійно вплелося у календар церковних свят, бо є підготовкою до майбутньої Прощеної неділі і довготривалого Великого посту.

Історія свята

За язичницьких часів Масниця - зустріч людьми бога Ярила (бога Сонця), завершення зими і початок весни.

Пережити зиму нашим пращурам було дуже складно. Люди не мали таких комфортних життєвих умов, як зараз, взимку смертність була доволі великою. Саме тому завершення зими для людей було великим святом і радістю. Щоб прогнати холоди та зиму, люди робили опудало Масниці - велику фігуру з сіна та соломи, вдягали у старе вбрання і спалювали. А ще - співали, танцювали та раділи.

Головний атрибут свята

Головний атрибут Масниці - млинець - був символом Сонця, тепла, і взагалі -  життя.

Млинці робили з різних сортів борошна - пшеничного, вівсяного, житнього.

Зазвичай їх намащували маслом, ікрою, медом, сиром, сметаною тощо, і пригощали рідних, близьких та друзів. Чим більше людей пригостиш - тим щасливішим будеш. Навіть існувала традиція - віддавати перші млинці бідним людям.

Чому на Масницю ходять у гості

Головна духовна мета свята Масниці - подяка та примирення людини з навколишнім світом.

Традиції на Масницю ходити в гості («до тещі на млинці»), сідати разом за стіл із родичами - це все для того, щоб зняти напруженість, примиритися, попросити прощення і пробачити від щирого серця усіх на Прощену неділю.

Масний та Сирний тижні

Щоб підготуватися до суворого Великого посту, православні люди починали говіти за тиждень до його початку.

Масний тиждень - частково пісний. М’ясо вже не вживають, але ще можна масло, молоко, яйця, сир. Тому цей тиждень ще звуть Сирний.

Після завершення Сирного тижня їсти масло, молоко, яйця, сир, м’ясо не можна.

Завершення Масниці - Прощена неділя

Масниця традиційно завершується у неділю. Аби духовно увійти у піст, треба пробачити. Пробачити собі, оточенню, особливо - ворогам.

Тому на Прощену неділю є традиція - попросити вибачення у всіх за гріхи, заподіяні цього року.

На богослужінні люди стають на коліна усі разом і довго молять Господа дати їм сили пробачити усім, навіть тим, хто зробив багато зла. За бажанням, люди ходять на могили померлих родичів, аби попросити пробачення і в них.

Джерело: ТСН

 

Автор: І like News (28991
Читайте також