Гречка — вчорашній день, кандидат з Харківщини організував безкоштовне тестування на COVID
09:00 13.10.2020
601

Костянтин Жидков, кандидат у мери  містечка Дергачі, що на Харківщині, організував проведення безкоштовних ІФА-тестів на коронавірус. Представники ОПОРИ вбачають в цьому ознаки непрямого підкупу виборців, повідомляє Громадське з посиланням громадянську мережу ОПОРА.

Зокрема, на сторінці у Facebook директор Дергачівської ЦРЛ, кандидат у депутати місцевої міськради від партії «Слуга Народу» Дмитро Дончак розмістив оголошення: «За ініціативи та підтримки кандидата на посаду Дергачівського міського голови Жидкова Костянтина Сергійовича ви маєте можливість швидко, якісно та безкоштовно зробити ІФА-тест на коронавірус».

Також активісти на сторінці в соцмережі кандидата в мери знайшли фото людей, які здають кров для проведення ІФА-тестів на коронавірус в спеціально обладнаному мініавтобусі, на якому розміщені логотипи «Слуги Народу». Крім того, фото самого кандидата на тлі агітаційного напису «Об’єднана громада — єдина команда. За Жидкова» біля автобуса, де брали кров на аналіз.

 Кандидат на посаду міського голови, прокоментувавши допис голови Дергачівської РДА Володимира Усова, пояснив, що оплачує тести з власних заощаджень, й опублікував квитанцію.

Загалом  законодавство чітко не передбачило, що безкоштовні ІФА-тести на коронавірус вважаються політичною агітацією, адже подібних випадків в Україні раніше не було, як і самої хвороби, проте Виборчий кодекс забороняє проводити передвиборчу агітацію або надавати виборцям, закладам, установам подарункові сертифікати, харчові продукти, товари, переваги, послуги, роботи, цінні папери, інші матеріальні та нематеріальні активи.

В цьому сенсі безкоштовні ІФА-тести можна віднести до категорії послуги, що заборонено. Окрім того, фінансування не було з виборчого фонду, а власним коштом кандидата.

Наразі ОПОРА звернулася до правоохоронців з проханням  перевірити, чи є у діях кандидата ознаки непрямого підкупу виборців.

 

 

 

Читайте також