Головні новини 30 червня: Пожежа в зоні відчуження, затримання ФСбшників і прощання з Шаповалом
18:45 30.06.2017
252

У Києві в Будинку офіцерів сьогодні пройшла церемонія прощання із загиблим співробітником Головного управління розвідки Міністерства оборони Максимом Шаповалом, - пише 112.ua.

Церемонію також відвідав президент України Петро Порошенко. Під час підходу до преси глава держави заявив, що загибель Шаповала нагадує нам, що війна - не тільки на фронті. Президент посмертно присвоїв Шаповалу звання генерал-майора.

У Чорнобильській зоні другий день гасять пожежу. За попередньою інформацією, займання виникло під час проведення технологічного вирубування лісу для прокладання залізниці: зайнялися залишки деревини та лісової підстилки. Пожежа поширилася на площу близько 20 га. Зараз площу вдалося скоротити до 8 га. У ДержНС відзначають, що загальний радіаційний фон у зоні відчуження - в межах норми.

До гасіння пожежі залучено 36 од. техніки та 125 людей особового складу, а також вертоліт і літаки.

У Херсонській області на березі Перекопської затоки затримали двох військовослужбовців Прикордонної служби ФСБ РФ. Затримані розповіли, що вони нібито виконували роль "порушників кордону" під час навчань, але збилися з маршруту, втратили орієнтування і, таким чином, опинилися на материковій частині України. При них не було зброї та документів.

Прикордонна служба ФСБ РФ скерувала звернення українській стороні, в якому просить надати інформацію щодо двох російських військовослужбовців, загублених в Україні. Суд заарештував двох заблукалих прикордонників на 15 діб.

Росія не залишила без відповіді санкції з боку Євросоюзу. Сьогодні Володимир Путін підписав указ про продовження відповідних санкцій щодо ЄС до 31 грудня 2018 року.

Зазначимо, що європейські санкції проти Росії було нещодавно продовжено на півроку - до 31 січня 2018 року.

У СБУ зробили нову заяву по масову кібератаку на Україну. Так, спецслужба заявила, що вилучила сервери з небезпечним програмним забезпеченням, яке РФ використала для кібератак.

"Служба безпеки України в чіткій взаємодії з іноземними партнерами припинила використання української мережевої інфраструктури для цілеспрямованого поширення з боку спецслужб Російської Федерації шкідливого програмного забезпечення з метою ураження інформаційних мереж та об'єктів критичної інфраструктури нашої держави та інших країн світу", - розповіли у відомстві. За допомогою цих серверів було здійснено цільові кібератаки і зараження спеціальними видами шкідливих комп'ютерних програм об'єктів критичної інфраструктури України та інших держав.

Читайте також