Електронні декларації запустять без захисту даних
16:42 14.08.2016
252
 
Національне агентство з протидії корупції (НАПК) залишило в силі своє рішення про запуск системи електронного декларування, незважаючи на відсутність атестату захисту інформації, який є необхідним відповідно до законодавства.
 
Глава агентства Наталія Корчак без голосування заявила про категоричну відмову перегляду свого рішення про запуск системи о 00:00 15 серпня.
 
Також НАПК прийняло заяву, якою поклало всю відповідальність за проблеми, що виникли в процесі атестації, на розробника ПЗ - ТОВ "Міранда".
 
Один із членів НАПК, Руслан Рябошапка, заявив про свідоме порушення законодавства з питання захисту даних з боку НАПК і про відмежування від цієї заяви.
 
За даними експертів, такий запуск у "режимі дослідної експлуатації" дозволить чиновникам уникнути кримінального покарання.
 
Увечері 12 серпня Держслужба спеціального зв'язку та захисту інформації повідомила про відмову в сертифікації комплексу збору й обробки електронних декларацій.
 
Президент Петро Порошенко оприлюднив відкрите звернення до "всіх, від кого залежить своєчасний старт електронного декларування", в якому виключив можливість перенесення запуску системи.
 
Початок повноцінної роботи НАПК, включаючи систему електронного декларування, залишається ключовою перешкодою для впровадження безвізового режиму.
 
Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.
 
Читайте також