В Україні без підвищення мінімалки не обійтися: майже всі пенсіонери опинилися за межею бідності
09:50 10.10.2020
271

В Україні 8 із 10 пенсіонерів перебувають за межею бідності. Загалом, за різними оцінками, від 25 до 45% всіх громадян не можуть забезпечити свої базові потреби. Вчені та експерти вважають, що виправити ситуацію можна, якщо кардинально підвищити мінімальну зарплату.

В Україні за межею бідності перебувають і пенсіонери, і ті, хто працює

Кожен четвертий українець перебуває за межею бідності, заявила на соціальному форумі Ради ООН уповноважена з прав людини Людмила Денісова. Живуть за межею навіть ті, хто працює: кожному третьому не вистачає зарплати на задоволення базових життєвих потреб.

"Незважаючи на збільшення рівня оплати праці, в Україні спостерігається таке явище, як бідність тих, хто працює. За оцінками експертів, кожному третьому працівнику не вистачає заробітної плати на задоволення необхідних життєвих потреб, а кожен другий працездатний працює на умовах вторинної зайнятості", – цитує Денісову пресслужба Офісу омбудсмена.

"Поки в нас є таке ганебне явище, як бідність серед населення, яке працює, побороти бідність пенсіонерів буде неможливо. Я вже не кажу про ще одну критичну проблему – тінізація економіки. Це все потрібно вирішувати комплексно й негайно", – говорить Комов.

Проблема бідності посилилася в умовах пандемії COVID-19: зростанням рівня бідності та безробіття, відсутністю належного соціального забезпечення осіб із інвалідністю та малозабезпечених громадян, обмеженням доступу до дистанційного онлайн-навчання більшості дітей із малозабезпечених сімей, пояснює Людмила Денісова.

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також