У Вінницькому Центрі інфекційних хвороб створюють сучасну систему безпечного поводження з медичними відходами
16:28 23.05.2023
259

Як повідомили в Департаменті охорони здоров'я та реабілітації ОВА, Міністерство охорони здоров’я України за підтримки Світового банку закуповує 50 комплектів для деконтамінації епідемічно небезпечних медичних відходів. Серед закладів, які найближчим часом отримають таке обладнання, – Клінічний Центр інфекційних хвороб.

Завдяки цьому проекту будуть створені умови для знезараження медичних відходів, які після перероблення придатні до повторного використання. Умовами для отримання обладнання є розробка відповідних внутрішніх документів закладу, наявність кваліфікованого персоналу, а також підготовка приміщення для встановлення обладнання.

МОЗ України спільно зі Світовим банком контролюють етапи підготовки та у разі потреби надають методичну допомогу.

З моніторинговим візитом у Центрі побували консультант Світового банку з питань екології Наталія Лебедєва, консультанти МОЗ України з екологічних і соціальних питань Зураб Маісурадзе та з питань поводження з медичними відходами Ольга Рябуха. Вони оглянули приміщення, яке готується до встановлення обладнання для деконтамінації медичних відходів та проінспектували дотримання закладом вимог законодавства при організації процесу поводження з медичними відходами.

Як відомо, медичні відходи можуть мати критичний вплив на людей та навколишнє середовище у разі неправильного поводження з ними. Наприклад, відходи, які утворюються від вакцинації, можуть становити загрозу персоналу й відвідувачам медичних закладів, а також іншим людям і довкіллю в разі неправильного зберігання, знешкодження, транспортування й утилізації.

«Заклади охорони здоров'я Вінниччини вже понад вісім років є учасниками спільних проєктів МОЗ України та Світового банку, і ми дуже цінуємо підтримку нашого регіону», – зауважила директорка департаменту профільного департаменту Ольга Задорожна.

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також