У Вінниці відкрили Почесне консульство Латвійської Республіки
15:59 10.09.2021
264

Сьогодні, 10 вересня, у Вінниці відкрили Почесне консульство Латвійської Республіки. Воно розмістилось за адресою: вул. Пушкіна, 10. Відкриття консульства дозволить зміцнити стосунки між  Вінницею та Латвійською Республікою, розвивати торговельно-економічні зв'язки, активізувати гуманітарну співпрацю, подієвий туризм  тощо. У церемонії відкриття Почесного консульства взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс. Про це повідомляють у Вінницькій міській раді.

Вінниця має досвід налагодження успішних зв'язків з громадами різних держав світу. Латвія – уже третя європейська країна, яка відкриває своє консульство у нашому місті. Пропозицію щодо відкриття Почесного консульства Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс подав ще у 2017 році під час візиту до Вінниці, відзначивши темпи економічного розвитку та лідерські позиції, що посідає Вінниця у різних рейтингах. Під час свого візиту до Вінниці минулоріч пан Посол підтвердив наміри щодо відкриття у Вінниці Почесного консульства Латвійської Республіки, та підкреслив, що це значно зміцнить зв'язки міста і області з Латвією.

консул.JPGПочесним консулом призначено Ігоря Скоромного.

«Ми будемо робити все для того, щоб Латвія і місто Вінниця, Вінницька область співпрацювали у найкращому ракурсі. Я не підведу. Будемо розвивати економічну, культурну діяльність міста Вінниці і Вінницької області з Республікою Латвія», – зазначив Ігор Скоромний.

Почесні консульства Латвії також діють у Львові, Чернігові, Одесі, Запоріжжі, та Слов'янську.

Довідка:

Активізація українсько-латвійських відносин міста Вінниці і Вінницької області відбулася під час головування Латвії у ЄС у 2014-2015 роках. Тоді було започатковано практику регіональних візитів Україною Надзвичайного та Повноважного Посла Латвії в Україні, під час яких підняли питання  впровадження стандартів ЄС та кооперативної моделі господарювання. Одним із пріоритетних напрямків обміну досвідом між українськими і латвійськими підприємцями було обрано міжрегіональну співпрацю у сфері розбудови сільського господарства, зокрема молочно-переробної галузі. Згодом співпраця розширилась на культурну, освітню та інші сфери. Також Латвійська Республіка приймала на реабілітацію військових АТО.

Нагадаємо, у 2010 році у Вінниці розпочало роботу Генеральне Консульство Республіки Польща. А у 2017 році  відкрили Почесне Консульство Республіки Молдова.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також