У Вінниці працює команда психологічної служби для військовослужбовців
18:52 23.05.2023
352

Ранок 24 лютого 2022 року став для всіх українців справжнім шоком. Дехто не міг оговтатись від того, що відбувається за вікном, інші ж взяли себе, так би мовити, в руки та почали діяти. Одні пішли боронити Україну від ворога, інші почали створювати надійний тил для захисників, а дехто замислився  над питанням психологічного здоров’я військовослужбовців. 

Буквально за місяць після початку повномасштабного вторгнення, а саме у квітні 2022 року, у  вінницьких лікарнях почала працювати команда психологічної служби ГО “Земля Родина”. До її складу увійшло 25 кваліфікованих психологів, які пройшли спеціалізовану підготовку. Готували українських колег, до роботи у нових реаліях, фахівці з міжнародної координаційної групи психіатрів та психологів по подоланню травмівного досвіду з Ізраїлю, США й країн Євросоюзу.

Ідея створення й координація роботи на Вінниччині належить Сергію Міщуку - лікарю, психологу, психотерапевту, науковому кореспонденту лабораторії консультативної психології та психотерапії інституту психології ім. Г.С. Костюка НАПН України, провідному національному тренеру (супервізору).

“Сьогодні ми бачимо критичну недостатність в організації та наданні психологічної допомоги саме військовослужбовцям. В майбутньому це матиме негативні наслідки, як для захисників, так і для їх родин. На жаль, ми вже можемо констатувати той факт, що в майбутньому кількість військовослужбовців з ПТСР (постртравматичний стресовий розлад, - прим.авт.) суттєво зросте. Аби не залишати наших героїв та їх близьких один на один з цією проблемою команда психологічної служби працює над створенням системи надання організованої кваліфікованої медико-психологічної допомоги. Наша робота базується на досвіді наших закордонних колег, які мають практичний досвід у цих питаннях і саме їх напрацювання дозволили нам розпочати роботу з бійцями у стислі терміни”, - розповідає Сергій Міщук.

Працюючи над реалізацією ініціативи Сергій з командою виявили цілий ряд проблемних питань. 

Зокрема, наразі психологічна допомога пораненим в лікарнях здійснюється переважно є фахівцями, які не мають відповідного досвіду. Подібна ситуація обумовлює не просто недостатнє розпізнавання, а відсутність своєчасного опрацювання БПТ (бойових психотравм, - прим. авт.).

Тож наразі ГО “Земля Родина” ставить перед собою ряд завдань, серед них:

  • побудова ефективної системи діагностики та своєчасного виявлення ризиків (а також своєчасне реагування при надзвичайних випадках);
  • попередження розвитку психотравмування у поранених бійців, сприяння їх найшвидшому відновленню з метою повернення до лав ЗСУ;
  • забезпечення необхідного психологічного супроводу пораненеих бійців та профілактика розвитку ПТСР;
  • відбудова взаємодії психологічної служби з адміністраціями, лікарями, медичним персоналом та пораненими;
  • створення позитивної репутації військово-медичної служби ЗСУ серед військовослужбовців, ветеранських організацій та громадськості;
  • створення масиву даних стосовно наявності психічної дезадаптації, БПТ, ГСР та ознак розвитку ПТСР (бойові психотравми, гострий стресовий розлад та посттравматичний стресовий синдром, - прим. авт.) у поранених – з метою передачі інформації до військових частин або за умови інвалідізації та виключення з лав ЗСУ до МінВет, МОЗ, МінСоц;

Сергій Міщук зауважив, що проведення психологічної роботи з бійцями складається з двох основних напрямків. За його словами мова йде про діагностику та подальший супровід.  

“В ході діагностики виявляються бійці, що потребують допомоги психіатра, психологічну підтримку або психологічний супровід. В ході супроводу психологи-волонтери проводять роботу з виведення психіки бійця з гострого стресового розладу та її стабілізації”, - зазначив засновник психологічної служби.

Сучасний досвід збройної боротьби, а також вибір європейського вектору розвитку вказують на існування та зростання цінності життя людей, їхнього здоров’я. Тож відповідно цього вектору значно підвищується роль проведення психопрофілактичної роботи зі всіма категоріями військовослужбовців щодо навчання управління бойовим стресом, здійснення психодіагностики, надання воїнам з бойовими психічними травмами своєчасної психологічної допомоги, проведення заходів психологічної реабілітації, роботи з посттравматичними стресовими розладами, особистісного зростання та ін.

«В основі первинної профілактики розвитку БПТ (бойові психотравми, - прим. авт.), ГСР (гострий стресовий розлад, - прим. авт) та ПТСР (посттравматичний стресовий синдром, - прим. авт.) на ранньому етапі лежить своєчасне виявлення порушень та їх рання корекція. Вперше з подібною проблематикою ми зустрілися у 2014 році, сьогодні ж масштаб даної проблеми суттєво зріс. Говорити про актуальність даної ініціативи можна багато, адже від неї залежить психологічне здоров’я наших героїв та їх рідних. Тож  я щиро вдячна Сергію Міщуку за його діяльність та за те що я можу бути частиною команди професіоналів. Виступити з подібною ініціативою, знайти міжнародних експертів, зібрати команду однодумців для надання якісної психологічної підтримки - це робота, яка потребує багато часу та сил”, - говорить психологиня волонтерка, громадська діячка Людмила Станіславенко

Засновник команди психологічної служби розповів, що спільно з командою за перший квартал роботи їм вдалось виявити 9% осіб, які потребують огляд психіатра, 33% осіб, які потребують подальшого психологічного супроводу, з них 20% осіб з ГСР та 13% осіб з ознаками розвитку ПТСР. Було опрацьовано майже 90% БПТ у бійців, що знаходяться під спостереженням.

За результатами проведеного супроводу покращення стану спостерігається більше ніж у 80% бійців, рівень гострих психотичних розладів зменшився втричі;

Окрім того, пан Сергій зауважив, що серед людей, які пройшли діагностику - психологічного супроводу потребували 30%. Водночас з тим можливість провести первинний скринінг, вторинний огляд та вести регулярний психологічний супровід наразі є обмеженою.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також