У Польщі скоротять допомогу українським біженцям
16:00 19.10.2022
263

У Польщі скоротять допомогу українським біженцям, які користуються прихистком понад 4 місяці. Уряд також допрацьовує систему виплат для українців, щоб уникнути зловживань.

Які зміни заплановані та коли їх почнуть запроваджувати, розповідає PAP.

«Наразі в Польщі знаходиться понад 1 млн біженців з України. Тому ми повинні створити умови, які б дозволяли біженцям адаптуватися в країні. У нас є певні висновки, які пов’язані з посиленням системи пільг для біженців. Оскільки Польща відкрита для біженців, хоче їх підтримувати, то не може бути так, що є люди, які певним чином обманюють цю систему. Ми ще більше ущільнимо систему, щоб не ставалося жодних патологій у питанні виплат коштів», - зазначив Шефернакер.

Він зазначив, що особи, які проживають у центрах тимчасового розміщення, а це близько 80 тис. українців з одного мільйона, повинні також брати участь у власному утриманні. Так, у зв'язку з економічною кризою, утримання українських біженців стало дорожчати, тож вони будуть вимушені взяти на себе частину фінансових зобов'язань. Уповноважений розповів, що багато біженців вже знайшли собі роботу в країні.

«З людей, які проживають в колективних жилих приміщеннях понад 120 днів, з 1 січня будуть стягувати 50% від загальної суми», - зауважив представник польського уряду.

Шефернакер підкреслив, що на 100% оплати вартості проживання у колективних центрах планують перевести біженців у середині 2023 року.

Він додав, що тих біженців, які тільки прибули до Польщі, протягом перших 120 днів перебування все ще утримуватиме країна.

Цей законопроєкт польський сейм розгляне найближчими тижнями.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також