У ОП відреагували на оголошення "Азова" "терористичною організацією" в росії
21:00 02.08.2022
285

Будь-які рішення російських судів щодо українських військовослужбовців не матимуть жодної правової цінності для світової спільноти та не вплинуть на переговорний процес щодо обміну військовополоненими.

Таку думку висловив радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк, коментуючи рішення Верховного суду Росії про визнання "терористичною організацією" полку "Азов".

"Трішки дивно звучить: країна, яка стоїть за крок до того, щоб бути визнаною спонсором тероризму і яка порушує будь-які правила та звичаї ведення війни, визнає когось терористичною організацією", - написав він.

Подоляк запевнив, що будь-які вердикти в російській юрисдикції щодо України чи її військовослужбовців не матимуть жодної правової цінності, а також не вплинуть на переговорний процес щодо обміну полоненими.

"Жодного добровольчого батальйону "Азов" не існує в природі з 2014 року. "Азов" — це окремий загін спецпризначення, що входить до складу 12-ої бригади оперативного призначення Нацгвардії України. Частина наших Збройних Сил, яка чітко виконувала накази, дотримувалася всіх аспектів ведення бойових дій і абсолютно чітко захищала територію своєї країни. Це ключове в розумінні ситуації: тільки російська армія є окупантом на чужій території, і тому будь-які дії проти цієї армії є цілком законними", — продовжив Подоляк і додав, що юрисдикція РФ не поширюється на території України, а рішення про визнання "Азова" терористичною організацією є нонсенсом.

Подоляк зазначив, що рішення судів РФ не матимуть жодних наслідків у міжнародному правовому полі. При цьому він додав, що сама Росія, безумовно, має бути офіційно визнана країною-терористом. Зокрема, через незаконне використання внутрішньої юрисдикції для маскування свого умисного порушення прав полонених.


 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також