У Латвії агенти кремля маскуються під «українські організації» – посольство
10:30 17.03.2022
261

У Латвії продовжують діяти антиукраїнські та проросійськи налаштовані «українські організації», які входять до Об’єднання українських товариств Латвії (ОУТЛ), -про це йдеться у повідомленні Посольства України в Латвії у Фейсбуці.

«В Латвії досі діють антиукраїнські і проросійсько спрямовані організації так званих. «українців», які входять до Об’єднання українських товариств Латвії (ОУТЛ) на чолі з Іриною Дукуле. ОУТЛ з 2014 року і до сьогодні не засудив російської агресії і навпаки став рупором кремля в Латвії», - йдеться в повідомленні.  

Зазначається, що об’єднання вже виключено зі складу Світового Конгресу Українців (СКУ), а керівники ОУТЛ позбавлені статусу «Закордонного українця» за проведення проросійської діяльності. До проросійського об’єднання входять:

  • Українське товариство «Ятрань», місто Вангажі (кер. – Ірина Дукуле);
  • Українське культурно-просвітне товариство «Явір», місто Єкабпілс (кер. – Володимир Демченко);
  • Український центр соціальних досліджень «Етнікос», місто Рига (кер. – Наталія Лісогорова);
  • Українське культурно-просвітне товариство «Дніпро», місто Рига (кер. – Іван Наливайко);
  • Об’єднання українських жінок Латвії, місто Рига (кер. – Ольга Ванділовська);
  • «Лієпайська українська громада «Світанок», місто Лієпая (кер. – Лариса Давиденко);
  •  Українське культурно-просвітницьке товариство «Водограй», місто Резекне (кер. – Валентина Закачура).

«Посольство України закликає урядові структури, муніципалітети та неурядові державні організації Латвії не реагувати на звернення з боку організацій, які входять до ОУТЛ. Згадана структура може використовуватись ворогом – росією для здійснення провокаційної діяльності в Латвії», - наголосили у структурі.

Як повідомлялось, Національна рада з електронних засобів масової інформації Латвійської Республіки (NEPLP) у зв'язку із загрозою державній безпеці заблокувала 71 пропагандистський інтернет-ресурс, що пов'язані з росією.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також