Турецькі дрони “Байрактар” планують “з нуля” виробляти в Україні, – посол
11:30 01.11.2021
253

Турецькі безпілотники “Байрактар” можуть почати виготовляти в Україні з повним циклом виробництва. Запуску можна очікувати через “місяці, а не роки”.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар, передає “Радіо Свобода”.

"Інформація, якою я володію, говорить про повномасштабне виробництво безпілотних апаратів "з нуля", які можуть використовуватися як для потреб Збройних сил України, так і для постачання на ринки третіх країн", - зазначив він.

Дипломат пояснив, що Байрактари зараз зацікавили багато країн і вже є попередні контракти з деякими європейськими державами.

Він нагадав, що між компанією Baykar і Міноборони України вже є меморандум про відкриття центру ремонту таких безпілотників та навчального центру, а також є плани створення заводу для виробництва цих апаратів. 

"Насправді, це питання, мабуть, місяців, а не років. І вже роботи ведуться щодо того, аби виділити відповідну земельну ділянку, щоб розпочати предметні роботи зі спорудження цього центру збереження і ремонту. І так само паралельним треком ідуть роботи щодо створення виробничих потужностей і започаткування виробництва "Байрактарів" в Україні… Та інформація, якою я володію, каже про повномасштабне виробництво безпілотних апаратів "з нуля", які можуть використовуватись як для потреб Збройних сил України, так і для постачання на ринки третіх країн", - розповів Василь Боднар. 

Він зазначив, що "Байрактари" зацікавили багато країн у Європі та в Азії.

"Виробничі потужності в Туреччині, мені здається, досить заповнені. Тому додаткові виробничі потужності повного циклу також і в інтересах турецької сторони, щоб освоювати нові ринки і спільно проводити як випробування, так і пізніше, можливо, навчання деяких іноземних колег, аби володіти цією технологією і спільно формувати оборонну сферу", - додав посол.

Він зазначив також, що Україна й Туреччина вже мають спільне підприємство з виробництва безпілотників нового типу Akinci, до якого українська сторона постачає двигуни і деякі інші запасні частини.

26 жовтня Збройні сили України вперше застосували бойовий розвідувально-ударний безпілотний комплекс «Байрактар», придбаний у Туреччини, в районі проведення ООС на Донбасі.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також