Значне зростання використання житлових сертифікатів "єВідновлення" в Україні: 1705 сертифікатів активовано у березні
21:03 29.03.2024
260

У березні 2024 року в Україні спостерігався значний ріст використання житлових сертифікатів програми "єВідновлення" для заміни знищеного житла — на 78% більше порівняно з лютим. Як заявила голова комітету ВРУ з питань організації влади та містобудування, лідер партії "Слуга народу" Олена Шуляк, сума витрачених коштів на ці цілі зросла на 80%.

Станом на кінець березня, було використано 1705 сертифікатів на загальну суму в 3,6 мільярда гривень, у порівнянні з 953 сертифікатами на суму в 2 мільярди гривень до кінця лютого.

Водночас українці активно резервують кошти для майбутньої купівлі житла, забронювавши 787 мільйонів гривень за 417 сертифікатів. Це означає, що власники цих сертифікатів вже обрали об'єкти нерухомості та готуються до укладення угод.

Переважна більшість, а саме 92% сертифікатів, були використані для придбання житла на вторинному ринку. Завдяки можливості поєднання програм "єВідновлення" і "єОселя" у лютому стало можливим купувати житло також на первинному ринку.

Олена Шуляк також вказала на збільшення в березні на 31% кількості виданих житлових сертифікатів порівняно з лютим, досягнувши 4864 одиниць, із загальною сумою збільшення на 41%.

Віце-прем’єр-міністр Олександр Кубраков наголосив на гнучкості програми "єВідновлення" у виборі регіону купівлі житла та нотаріуса для оформлення угод. Він також зазначив, що в січні 2024 року була введена можливість подати заяву на отримання грошової компенсації для відбудови приватного будинку, на що вже відгукнулися понад 860 громадян.

У 2024 році планується обробити щонайменше 300 тисяч заяв на компенсацію пошкодженого або зруйнованого житла, для чого потрібна активна участь громадян в програмі "єВідновлення".

Автор: Павло Петрушко
Читайте також