Україна вивчає досвід Бельгії у реформуванні системи охорони психічного здоров’я
14:00 23.09.2022
256

За попередніми прогнозами МОЗ, через вплив війни (прямий чи опосередкований) психологічної підтримки потребуватимуть близько 15 млн українців. Для збереження психологічного ресурсу, без якого майбутнє відновлення та відбудова країни неможливі, за ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської була започаткована та активно впроваджується Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. 

Задля впровадження програми Україна вивчає досвід Бельгії у реформуванні системи охорони психічного здоров’я, в основі реформи якої стоять багатосекторальні Мережі на регіональному рівні. Це неформальне об'єднання послуг і сервісів із психічного здоров'я, які надаються державним і недержавним сектором у межах обраної географічної області. Керує процесом координатор, який поєднує різні державні структури з різних секторів (соціальні послуги, охорона здоров'я, поліція тощо) і проєкти неурядових організацій.

На рівні первинної медичної допомоги велика роль відведена сімейним лікарям, психологам, соціальним службам та ін. Важливо, що сімейні лікарі у Бельгії повинні мати підготовку для надання базової психологічної допомоги, тому пацієнти часто можуть отримати від них необхідну підтримку. Також для сімейних лікарів діє лінія інформаційної підтримки, де вони можуть телефоном отримати консультацію психіатра щодо конкретних випадків своїх пацієнтів.

Заступниця очільника МОЗ Ірина Микичак підкреслила, що досвід колег є потужним механізмом у протидії руйнівним наслідкам цієї війни.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також