Український супутник компанії Макса Полякова вийшов на орбіту
18:00 07.01.2023
257

Український супутник із групи EOS SAT, який будуть застосовувати для моніторингу в галузях сільського й лісового господарства, вийшов на орбіту. Це перший із семи космічних апаратів, які компанія Полякова планує вивести на орбіту до 2025 року. Супутник доставили за допомогою ракети-носія Falcon 9 компанії SpaceX.

Апарат оснащений двома високоточними камерами DragonEye українсько-південноафриканської компанії, що виробляє космічну оптику Dragonfly Aerospace. Двигун супутника розробила українська компанія SETS (Space Electric Thruster Systems), а компанія Flight Control Propulsion забезпечила 3-D друк деталей і виготовлення елементів корпусу.

Супутник може відстежувати від одного мільйона квадратних кілометрів щодня, використовуючи 11 агроорієнтованих діапазонів. У компанії очікують, що він допоможе агробізнесам контролювати ріст культур і виявляти спеку, холод, нестачу води, поширення бур’янів, напади шкідників й інші проблеми, що загрожують посівам. Таким способом компанії можуть зменшити використання палива, позбутися додаткових перевірок полів, керувати зрошенням тощо.

Також очікують, що другий і наступні супутники EOS SAT вийдуть на орбіту протягом 2023–2024 років, а у 2025 року група супутників має досягти запланованої функціональності й відстежувати площі до 12 мільйонів кілометрів щодня.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також