Кількість українців, які повертаються з-за кордону через повномасштабне вторгнення збільшується, - опитування Gradus Research
11:30 20.09.2022
260

17% українців, які залишили свій дім через війну, уже повернулися з-за кордону, свідчать результати дев’ятої хвилі опитування Gradus Research (з 9 до 11 вересня).

За першої ж можливості хочуть повернутися 62% українців. Це на 7% більше, ніж у попередній хвилі дослідження (25–28 серпня).

Зазначається, що різко знизився відсоток тих, хто хоче залишитися за кордоном. Наприкінці серпня таких було 27%, а зараз – лише 10%.

Більше українців стали відчувати себе в безпеці постійно чи більшу частину часу (32% на противагу 27%). На міграційні процеси впливають раціональні фактори, наприклад, наявність оплачуваної роботи, але також й емоційні, наприклад успішний контрнаступ ЗСУ, вважають дослідники.

60% опитаних вірять у те, що Україна зможе побудувати сильну економіку й невдовзі стане членом Євросоюзу. 57% упевнені, що держава все відбудує після війни чи компенсує витрати на відбудову.

Високою залишається довіра до державних і громадських інституцій. У топі, як і раніше, ЗСУ (62%), президент (44%) і волонтерські організації (28%). Водночас, як порівняти з кінцем серпня, зросла довіра до міжнародних організацій (на 4%) і до ЗМІ (на 2%).

Дії влади оцінюють як ефективні або радше ефективні 65% опитаних (у попередній хвилі таких було 61%).

Gradus Research проводили опитування в мобільному застосунку методом самозаповнення анкети за підтримки ЄС і в партнерстві з Центром економічного відновлення. В опитуванні взяли участь повнолітні українці у містах, де живе понад 50 тисяч мешканців.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також