Україна розглядає новий статус для військовозобов'язаних, замість "обмежено придатних"
09:50 11.04.2024
254

В Україні розглядається введення нового статусу замість існуючого "обмежено придатного", але поки не ясно, чи буде цей статус включено до майбутнього наказу про військово-лікарські комісії (ВЛК).

Згідно з інформацією від BBC, департамент охорони здоров'я України вказав, що пропоновані зміни до наказу включають п'ять різних статусів для оцінки придатності до військової служби, включно з тимчасово непридатними, що потребують лікування, та придатними для служби в певних військових установах. Цікаво, що саме остання категорія має потенціал замінити старий статус "обмежено придатних".

Наразі Міністерство оборони ще не опублікувало оновлений наказ №402 про ВЛК, внаслідок чого лікарям важко визначити критерії для нових категорій придатності. Зміни до наказу розробляються спільно з військовими медиками, експертами Міністерства охорони здоров'я та громадськими організаціями, і на цей процес відведено три місяці.

Очікується, що оновлення наказу вплине на статус осіб, які раніше були визнані "обмежено придатними", причому багато хто з них може бути звільнений від служби. Президент України Володимир Зеленський уже підписав закон, що скасовує статус "обмежено придатний", зобов'язуючи таких осіб пройти повторний медогляд до лютого 2025 року.

Оновлення військово-лікарських норм і наказу №402 про ВЛК є частиною більш широких зусиль щодо регулювання військової служби і статусу осіб з певними медичними діагнозами в Україні.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також