Понад 80% росіян висловили підтримку путіну та війні в Україні: результати опитування
18:48 06.12.2023
747

На думку експертів, дослідження, яке показує високий рівень підтримки війни та Путіна серед росіян, вражає. Повідомлення Дениса Волкова та Андрія Колесникова відображає тенденцію більшості громадян Росії, яка, як виявляється, байдужа та пасивна у відношенні до конфлікту в Україні. На думку Олександра Мотиля з Університету Рутгерса, це свідчить про досить складне ставлення росіян до військових дій. Він відзначає, що понад 80% опитаних вибирали висловлення підтримки жорстокої війни проти України, а лише близько 20% проти неї. Такий високий рівень підтримки війни викликає певне занепокоєння серед аналітиків.

Олександр Мотиль додає, що більшість росіян, які вибрали опцію "не знаю" чи "не можу сказати", змогли би відмовитися від підтримки війни. Проте вони обрали підтримати Путіна та конфлікт. Експерти вбачають, що ця пасивність може бути способом вибору оптимального становища в ситуації конфлікту, не несучи активної відповідальності за військові дії, але при цьому вибираючи підтримку існуючого режиму.

Позиція Мотиля полягає в тому, що певна частина росіян вибрала не тільки байдужість, але й пасивну підтримку Путіна та його політики, чекаючи на закінчення конфлікту. Це створює враження, що вони віддають перевагу стабільності й владі над ризиком змін.

Додатково

Цифри, озвучені Волковим і Колесниковим, базуються на дослідженнях громадської думки орієнтовно з серпня 2022 по серпень 2023.

Натомість опитування московської дослідницької групи "Хроніки" виявило, що кількість росіян, які повністю підтримують вторгнення росії в Україну, зменшилася майже вдвічі з лютого 2023 року. "Хроніки" опитали 1199 дорослих осіб по всій росії телефоном з 17 по 22 жовтня.

Опитування "Хронік" показало, що 40% росіян підтримують виведення військ з України без досягнення воєнних цілей; 33% опитаних були проти виходу російських військ з України та хотіли продовження війни.

Також зазначається, що більша частина населення росії (52%) останнім часом стикалися з тривогою або депресією, у порівнянні з приблизно третиною (32%) у березні 2022 року, - мовиться у дослідженні.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також