Польща розглядає скорочення фінансової підтримки українським біженцям, заявляють урядові джерела
10:14 20.09.2023
254

Польща, ймовірно, зменшить фінансову підтримку мільйонам українських біженців, які перебувають на її території, повідомляє агентство Bloomberg.

Незважаючи на те, що уряд у Варшаві в минулому проявляв велику підтримку України, надаючи їй допомогу в обороні від російської агресії, фінансову та військову підтримку, а також відкриваючи шлях для заходніх поставок, відносини між двома країнами погіршуються перед жовтневими виборами в Польщі, повідомляє видання.

Підтримка біженців, яка включала в себе звільнення від обов'язкового реєстраційного місця проживання, надання дозволів на роботу, доступ до освіти, медичної допомоги та сімейних виплат, не буде продовжена в наступному році, заявив речник уряду Пьотр Мюллер у інтерв'ю телеканалу Polsat.

"Ці правила припинять чинність в наступному році. Ймовірно, вони не будуть збережені в такому ж обсязі," - сказав Мюллер.

За словами заступника міністра сім'ї та соціальної політики Анни Шмідт, до травня Польща витратила близько 2,4 мільярда злотих (550 мільйонів доларів США) на допомогу українським сім'ям, які були змушені втекти від війни до Польщі.

Це може збільшити напруженість, оскільки польська правляча партія "Право і справедливість" продовжує заборону на імпорт зерна з України, незважаючи на рішення Європейського Союзу про припинення ембарго. Це рішення призначене забезпечити підтримку польських фермерів перед голосуванням 15 жовтня, повідомляє Bloomberg. У відповідь на цю заборону, Україна подала скаргу в Світову організацію торгівлі, оспорюючи дії Польщі.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також