«Вікіпедії» 20 років: як головна енциклопедія в інтернеті змінила світ
20:46 15.01.2021
255

Щоліта співробітники «Вікіпедії» та її фанатичні співавтори з'їжджаються на п'ятиденну конференцію під назвою «Вікіманія». Чим вони там займаються? У числі популярних тем для обговорення - публікація і видалення статей, ознаки їх значимості, посилання на джерела, подача фактів, нападки на редакторів, зростаюча влада користувачів і операційна система з відкритим вихідним кодом Ubuntu. Ви здивуєтеся, але квитки на захід розлітаються як гарячі пиріжки.

У минулому році конференція проходила в Стокгольмі, два роки тому - в Кейптауні, а ювілейна, двадцята, пройде в наступному році в Бангкоку - якщо, звичайно, дозволить пандемія. Бангкок, також іменований тайцами Крунг Тхеп Маха Накхон або просто Крунгтхеп, - столиця Таїланду і його найбільш густонаселене місто, що виросло в XV столітті з невеликого торгового порту. 

«Вікіпедія» - це особливый всесвіт безпрецедентного масштабу з неперевершеними амбіціями. Всі триста її співробітників і підрядників обожнюють фразу: «Слава богу, наша маленька організація працює на практиці, тому що вона ніколи не спрацювала б в теорії». Теоретично концепція «Вікіпедії» була свідомо провальною. Спільна праця сотень тисяч борються за звання авторитету в останній інстанції в мультивсесвіті правди анархістів, зануд, розробників, вандалів, світових експертів і любителів, грамнацистів, шовіністів і схиблених на інформації психів-одинаків з усього світу, кожен з яких відноситься до інших з невиразним підозрою. І все ж бродяче інформаційне співтовариство «Вікіпедії» продовжує створювати щось геніальне майже з кожним ударом по клавіші.

З моменту своєї появи в січні 2001-го «Вікіпедія» перетворилася на найбільшу світову онлайн-довідкову, яку переглядають понад 500 мільйонів разів в день. Щомісяця мільярд користувачів відвідує її 5,6 мільярда раз і переглядає сторінки в середньому протягом чотирьох хвилин. У «Вікіпедії» міститься більше 53 мільйонів статей на 300 мовах, включаючи (станом на 17:00 8 вересня 2020 року) 6 155 156 статей англійською, які зазнали 972 684 694 правок. Це сьомий за відвідуваністю сайт в світі, який випереджають тільки Google, YouTube, Facebook, Twitter, Instagram і китайська пошукова система Baidu. Згідно аналітиків компанії SimilarWeb, насправді «Вікіпедія» ділить сьоме місце з порносайтом XVideos, головний офіс якого знаходиться в Чехії, а в потилицю їм дихає Pornhub зі штаб-квартирою на Кіпрі.

А ще «Вікіпедія» тримає в узді свого співзасновника Джиммі Вейлза. Енциклопедія мала стати доповненням до створеного ним роком раніше спільно з Ларрі Сенгером проекту під назвою «Нупедія». Проблема «Нупедії», яка також була онлайн-енциклопедією з відкритим вихідним кодом, полягала в самій її концепції: статті писалися авторами-професіоналами і проходили експертну оцінку, через що оновлення контенту не встигало за мінливим цифровим світом. 

Той факт, що «Вікіпедія» - некомерційна організація, яка не стежить за своїми читачами (і, відповідно, не торгує інформацією про них), неминуче наводить на питання: на які ж кошти вона існує? Їй необхідно утримувати купу серверів, платити розробникам і іншим співробітникам і зберігати за собою штаб-квартиру в Сан-Франциско; до того ж організація управляє власним благодійним фондом, що підтримує інфраструктуру цілого ряду вікі-проектів. І існує вона на дотаціях, спонсорстві читачів.

«Вікіпедія» - жива істота. В цьому і полягає її принадність: вона уособлює людство у всіх його проявах. Проект не буде закінчено, поки не буде покінчено з усіма нами або поки щось не знищить сервери «Вікіпедії» в Сан-Франциско, Вірджинії, Техасі, Амстердамі і Сінгапурі, всі її дзеркала (дзеркало сайту - точна копія одного сайту на іншому. - Esquire) і, можливо, весь інтернет і нашу здатність його відновити.

 

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також