«Оселедець в кишені» на Житньому ринку: Абсурдний фотопроект про шкоду пакетів
11:00 04.04.2018
252

Фотопроект екоініціативи ReThink «Оселедець в кишені», знятий на Житньому ринку, – спроба нагадати, що споживання має бути відповідальним.

«Пакет потрібен нам у середньому на 20 хвилин, але живе він сотні років, вбиваючи живе навколо». Співзасновник ReThink Роман Пучко пояснює, навіщо змінювати ставлення людей до споживання.

«Насамперед це стосується одноразових речей, які ми використовуємо хвилини, а потім вони опиняються на звалищах, забруднюючи екосистему сотні років.

Метою проекту було привернути увагу до проблеми бездумного використання поліетиленових пакетів та відсутності їх альтернатив у точках продажу. Ми не можемо просто заборонити їх використання, адже за відсутності гідної екологічної заміни це завдасть людям багато незручностей. Треба створити умови для розвитку ринку альтернатив, а не ухвалювати популістські рішення.

Щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів. Натомість у ЄС до 2019 року планують досягти показника у 90 пакетів на людину в рік».

«На українському ринку досить популярними є оксо-пакети, котрі нібито розкладаються за 3 роки. Деякі мережі називають їх «біопакетами». Насправді в них до звичайного поліетилену додається лише спеціальна соляна добавка, що сприяє швидшому розпаданню поліетилену на шматки. Відповідно токсичний пластик нікуди не зникає, просто проникає в ґрунт. Такі пакети ще гірші за звичайні, котрі теоретично можна зібрати і переробити.

У ЄС і деяких інших країнах впроваджують альтернативи з рослинних складових – крохмалю, целюлози, олій. Ми прагнемо створити умови для того, щоб такі альтернативи з’явилися в Україні, стали доступними та поширеними».

ФОТО: Андрій Проць

Читайте також