Дослідження FEEDCities: понад 30% харчових продуктів містять небезпечні трансжири
17:35 17.04.2024
254

У межах ініціативи FEEDCities Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) було проведено аналіз харчових продуктів, у якому було виявлено, що понад 30% досліджених зразків містять велику кількість трансжирів, перевищуючи максимально допустимий рівень. Про це повідомило Представництво Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні.

Для допомоги Україні у боротьбі з трансжирами ВООЗ, спільно з фінансуванням Швейцарії, запровадила дослідницький проєкт FEEDCities. У рамках цього проєкту було проведено аналіз вмісту трансжирних кислот, солі та калію в різних харчових продуктах.

Виявлено, що серед промислово виготовлених продуктів, що брали участь у тестуванні, зокрема у деяких видів тортів, печива, молочних десертів, морозива, заморожених продуктів, маргарину, сирів та переробленого м'яса, а також у зразках "вуличної їжі" (домашня випічка, піца, паніні, донери, фалафель, круасани та тістечка), виявлено перевищення максимально допустимого рівня трансжирів, який на даний момент становить 2 г на 100 г жиру.

У звіті ООН від 28 березня 2024 року було зазначено, що домогосподарства щодня викидали понад 1 мільярд порцій їжі.

Дослідження показало, що оскільки асортимент продуктів з вищим вмістом трансжирів є фрагментарним і складно передбачити через велику кількість виробників та різноманіття продуктів, споживачі не можуть повністю захистити себе від їх споживання шляхом "свідомого вибору". Тому наразі захист населення від цього ризику є завданням держави.

Промислово вироблені трансжири, які часто використовуються в оброблених продуктах харчування, таких як смажені та печені страви, підвищують ризик виникнення серцево-судинних захворювань і смерті від ішемічної хвороби серця.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також