Створено реєстр російських воєнних злочинців в Україні: зібрано понад 170 тисяч профілів
16:10 29.05.2023
257

Аналітична система YouControl розширила свої можливості шляхом додавання нового блоку для перевірки фізичних осіб під назвою "Російські воєнні злочинці" (Russian War Criminals). Згідно з повідомленням на сторінці Державної прикордонної служби України (ДСПУ) у месенджері Telegram, цей блок містить більш ніж 170 тис. профілів.

"Російські воєнні злочинці" - спільний проєкт журналістів з видання Слідство.Інфо та активістів Антикорупційного штабу. В рамках цього проєкту було зібрано понад 170 тис. профілів військовослужбовців з Російської Федерації. Цей онлайн-реєстр містить інформацію про військових російської армії, полонених росіян та громадян РФ, які були вбиті під час війни в Україні. Для ідентифікації російських солдатів використовувалися відкриті джерела, такі як списки Центру оборонних стратегій та Головного розвідувального управління, база даних "Ищи своих", соціальні мережі та журналістські розслідування.

База даних "Російські воєнні злочинці" була створена в травні 2022 року з метою ідентифікації військовослужбовців РФ, які беруть участь або пов'язані з війною Росії проти України. Одним з ключових завдань проєкту є збір доказів злочинів конкретних осіб під час воєнних дій, що можуть бути використані українськими та міжнародними слідчими органами та представлені в українських судах та Міжнародному кримінальному суді у Гаазі, Нідерланди.

У профілях в базі можна знайти інформацію про звання та приналежність до військової частини, а також статус воєнного злочинця, який може бути одним із наступних: мертвий, у полоні, підозрюваний, проводиться розслідування, ідентифікований або причетний.

Цей реєстр "Російські воєнні злочинці" є цінним інструментом для отримання додаткової інформації з публічних джерел контролюючих органів та приватних організацій. Він допомагає аналізувати схеми запобігання та протидії легалізації коштів, фінансуванню тероризму та поширенню зброї масового знищення.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також