Вінниччанки відзначились на чемпіонаті України зі спортивних танців
15:43 19.02.2024
261

Бальні танці – один із найяскравіших і найвидовищніших видів спорту. На жаль, захоплюються ними переважно дівчата. Кваліфікованого партнера-юнака «днем із вогнем» складно знайти.

Тому організатори змагань офіційно започаткували нові категорії: «жіноче соло» і «секвей» (синхронний виступ пари дівчат). В обох цих видах програми на чемпіонаті України зі спортивних танців відзначилися юні вінничанки, вихованки клубу Synergy. Змагання пройшли днями у Львові.   

Чемпіонкою України в категорії «ювенали-2» у латиноамериканській програмі стала десятирічна вінничанка Поліна Яхно. У її групі було вісім сильних учасниць із різних регіонів України, але всім конкуренткам вдалося «втерти носа». За це досягнення Поліні присвоїли престижний розряд кандидата у майстри спорту України.

Вона займається спортивними танцями понад половину свого життя. Поліна неодноразово казала батькам, що танцюватиме завжди, до глибокої старості.     

Дівчинка вперше піднялася на вершину чемпіонату України. Цього зовсім не очікувала. Каже, що після перемоги була у шоці.

— І я, і моя мама від щастя навіть розплакалися. До цього я була чемпіонкою і призеркою змагань у Вінниці, Києві, Хмельницькому. А ось на чемпіонаті України отримала медаль вперше, — розповідає Поліна Яхно.

Поліна присвятила перемогу пам’яті дідуся Володимира, який помер два роки тому. Він дуже любив свою онучку і був її палким вболівальником.

Мати чемпіонки Катерина Яхно пишається своєю дитиною. Вона дякує за підготовку її тренерам Інні і Володимиру Кравчукам (брату і сестрі). А також партнерці по підготовці Ніколь Корбут, всім одноклубникам і Захисникам України, які дають можливість займатися спортом.   

— Ми провели велику підготовчу роботу перед чемпіонатом України, тому успіх Поліни не є випадковістю. Вона живе бальними танцями, постійно про них говорить. Із задоволенням біжить у клуб на тренування, —  розповіла Катерина Яхно.

Також на чемпіонаті країни Поліна виступала у категорії «секвей» («жіноча двійка»). Її напарницею була 12-річна одноклубниця, чемпіонка світу (у категорії «соло»), кандидат у майстри спорту України Ніколь Корбут.

Дівчата у цьому виді танців мають танцювати синхронно і виконувати однакові рухи. Тому «секвей» дещо нагадує синхронне плавання чи естетичну гімнастику.

На чемпіонаті України у «секвеї» за три хвилини вінницькі спортсменки мали під музику влаштувати міні-шоу, складене із різних латиноамериканських танців. Їх загалом існує п’ять. Можна було обирати будь-які, навіть всі.

Але вінничанки в своєму спільному виступі використали елементи трьох: ча-ча-ча, самби і джайву. В підсумку представниці клубу Synergy вразили журі та глядачів і також вибороли золото!

Після цього Поліну Яхно і Ніколь Корбут включили до збірної країни і запросили на Кубок світу (серед юніорів і ювеналів) Він пройде у березні в Польщі. Вінничанки там виступатимуть у категорії «секвей».

До змагань у парній категорії дівчата із Вінниці готувалися і тренувалися протягом трьох місяців. Вони наполегливо працювали і виконували всі вказівки наставників. Іноді заради репетиції збиралися не лише у клубі, а навіть вдома у однієї із спортсменок.

— Це наш перший змагальний досвід у «секвеї». Допомогло те, до ми з Поліною – подружки.  Багато часу проводимо разом. Це додає спільної енергії і натхнення. Втім, все одно готуватися важко. Адже ми танцюємо по-різному. Зокрема, Поліна дуже енергійна, а я – більш спокійна. А у «секвеї» всі рухи партнерок мають бути синхронними, додавати щось своє заборонено, — розповіла 12-річна Ніколь Корбут.        

Поліна і Ніколь розповіли, що мають спільну мрію. Коли дівчата стануть дорослими, вони збираються поїхати до США, відкрити там танцювальний клуб і разом тренувати дітей. Батьків планують забрати з собою, за океан.    

Матеріал: Асоціація спортивних журналістів Вінниччини

Читайте також