У вінницькому "Спартаку" відроджуватимуть олімпійські види спорту
18:27 20.04.2023
385

Раніше у трьох "спартаківських" спортшколах Вінниці  культивувалися бокс, кікбоксинг, футбол, художня гімнастика, боротьба, легка атлетика, карате, веслування на байдарках тощо. Учні «спартаківських» шкіл регулярно ставали переможцями і призерами всеукраїнських та міжнародних змагань, у тому числі й Олімпійських ігор.

Місцева організація фізкультурно-спортивного товариства «Спартак» завжди була однією із найпомітніших на Вінниччині. У роки незалежності її відродив та успішно керував Едуард Михайлов — легенда боксу міста над Бугом, заслужений тренер України, суддя міжнародної категорії. Він виховав кілька поколінь чемпіонів, які досягали успіхів, в тому числі, на світовому рівні.

На жаль, у останнє десятиріччя у місцевих «спартаківців» почалися серйозні проблеми. Вони втратили можливість тренуватися на своїй базі у Літньому театрі Центрального парку. Залишилися без фінансування і фактично припинили свою роботу «спартаківські» спортшколи. А понад рік тому трагічно пішов із життя Едуард Якович Михайлов.

Втім, місцева «спартаківська» спільнота не захотіла миритися із такою ситуацією. Відродити і очолити міську організацію «Спартака» нещодавно було запропоновано Едуарду Едуардовичу Михайлову, на що він погодився.

Молодий управлінець — досвідчений спортсмен і спорторганізатор. Засновник спортивного клубу «Invictus» (в перекладі означає «нескорений»), де основними видами спорту є бокс та кікбоксинг. Також успішний керівник клубу професіонального боксу «Дружба», який започаткував Едуард Якович Михайлов. Саме на матеріально-технічних базах власних організацій Едуард Едуардович збирається відроджувати міський «Спартак» на дебютному етапі.

Наразі у приміщенні, де розміщуються клуби «Інвіктус» і «Дружба» та буде знаходитися міський «Спартак» (вул. О.Соловйова,7), триває капітальний ремонт. Коли він завершиться, в умовах війни прогнозувати непросто. Також триває робота із оформленням документів відродженої «спартаківської» громадської організації. На все це, за словами Едуарда, піде близько двох — трьох місяців.

 В першу чергу на власній спортивній базі (тобто у клубі «Інвіктус») розвиватимемо секції боксу, кікбоксингу, деякі олімпійські види спорту та фітнесу. Для відновлення тренувань з інших видів, які традиційно культивувалися у «Спартаку», будемо залучати спонсорів та всіх небайдужих. Бо, як відомо, наше спорттовариство, яке має багату спортивну історію (із 1935 року), було позбавлено власних баз; їх передали іншим власникам. Це, зокрема, Літній театр (туди наша родина вклала чимало особистих коштів, часу і зусиль), «спартаківська» база в Центральному парку та на території пляжу по вул. Князів Коріатовичів. Також було приміщення для тренувань по вул. Генерала Арабея, — нагадав Едуард Михайлов.

Наразі бюджетного фінансування у міської «спартаківської» організації немає. Завдяки зусиллям керівництва фізкультурно-спортивного товариства «Спартак» України коштів вистачає на проведення змагань згідно календарного плану. Насамперед, Спартакіад і чемпіонатів країни. Тому левова частина витрат лягає на плечі місцевих організаторів.

Едуард Михайлов має чіткі плани щодо відродження «Спартака». Він прагне осучаснити процеси проведення змагань і тренувань. Планує розвивати спорт на Вінниччині у новому, більш якісному і продуктивному форматі,

Новий очільник Вінницької міської організації спорттовариства "Спартак" Едуард Едуардович Михайлов дбатиме в першу чергу про відродження олімпійських видів спорту у місті над Бугом. Розкажемо про деякі із них.

БОКС

Вид єдиноборства, в якому спортсмени наносять один одному удари кулаками в спеціальних боксерських рукавицях.

ФУТБОЛ

Командний вид спорту, в який грають дві команди по одинадцять гравців у кожній використовуючи сферичний м’яч.

ВІЛЬНА БОРОТЬБА

Спортивне єдиноборство, під час якого спортсмен намагається покласти супротивника на лопатки.

ХУДОЖНЯ ГІМНАСТИКА

Вид спорту, в якому виступає одна гімнастка або команда із п’яти дівчат з кількома предметами по черзі: стрічками, м’ячем, скакалками, обручем та булавами.

ВЕСЛУВАННЯ НА БАЙДАРКАХ І КАНОЕ

Вид спортивних змагань, в якому використовуються гострокінечні човни двох типів: байдарки та каное. Спортсмени намагаються пройти безперешкодні дистанції за мінімальний час.

ЛЕГКА АТЛЕТИКА

Вид спорту, який об’єднує в собі багато спортивних дисциплін, що включають змагання з бігу, стрибків, метань та спортивної ходьби.

ДЗЮДО

Вид спорту, що базується на кидках, больових прийомах та утриманні супротивника.

 

Джерело: пресслужба Вінницької міської організації спорттовариства "Спартак"

Автор: Марина Петренко
Читайте також