Розблокування портів дасть Україні додаткові 18 млрд доларів валютної виручки
19:30 27.03.2023
252

Розблокування експорту через морські порти дасть Україні 10% до ВВП та 135 млрд грн податкових надходжень, а також дозволить відновити понад 500 тисяч робочих місць.

Про це повідомляється в дослідженні Федерації роботодавців України.

Через блокування вантажообіг портів України у 2022 році скоротився на 60%, а це падіння ВВП, недоотримання податків та втрата валютної виручки. Завдяки повному розблокуванню портів країна отримає 135 млрд додаткових податкових надходжень на рік та плюс 10% ВВП.

Також це дало б змогу відновити 0,5 млн втрачених робочих місць.

Зокрема, деблокада портів сприятиме відновленню завантаженості портів та логістичних операторів, зняттю обмежень та здешевленню вартості логістики у сільському господарстві, відновленню експорту хімічної продукції та нарощенню експорту кольорової металургії. 

В лютому 2022 року рф оголосила північно-західну частину Чорного моря районом проведення "спеціальної воєнної операції", заблокувавши морську логістику України, порушивши таким чином 9 міжнародних конвенцій з морського права. Зокрема, перекриваючи морські шляхи, країна-агресор практично унеможливила свободу судноплавства у зазначених районах та можливість суден вільно заходити до морських портів України, особливо в Азовському морі, що є прямим порушенням Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Крім того, рф обмежує експорт агропродукції в рамках "зернової угоди", затримуючи огляд суден у Босфорі.

Україна неодноразово вимагала відновити вільне торговельне судноплавство в Чорному морі. Задовго до 18 березня, коли мав закінчитися термін зернової угоди, було запущено процес перемовин з партнерами по ініціативі - ООН та Туреччиною - щодо її строків та умов пролонгації. В планах української строни було продовження терміну мінімум на рік. Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков зазначав, що наявність українського зерна на світових ринках позначається на цінах та підтримує світову продовольчу безпеку.

"Ми звертаємо увагу міжнародної спільноти, що блокування комерційного судноплавства навіть у військовий час - це грубе порушення міжнародних конвенцій, учасником яких є й Україна. Ми вкотре закликаємо Міжнародну морську організацію ООН, яка є гарантом безпеки світового судноплавства, зробити все можливе та поновити торговельне судноплавство в Чорному морі", - підкреслив він.

Також Український бізнес та влада наголошують на тому, що критично необхідно не просто продовжити ініціативу на колишніх умовах, але й повністю відкрити торговельне судноплавство в Чорному морі.

Доки на території України йде повномасштабна війна, країна-агресор продовжує заробляти кошти, зміцнювати свою економіку та таким чином і надалі фінансувати війну проти України. Така ситуація є несправедливою. "Я вважаю, що правила гри мають бути однаковими для всіх її учасників. Чи вільне судноплавство для всіх, чи однакові вимоги - інспекції, особливий порядок реєстрації суден, рівна участь представників усіх держав у цій бюрократії", - зауважує співвласник групи терміналів ТІС Андрій Ставніцер.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також