Російські окупанти готуються закрити Маріуполь на в'їзд/виїзд і провести мобілізацію
13:00 16.04.2022
264

Російські загарбники готуються з 18 квітня закрити Маріуполь на в’їзд і виїзд, а також заборонити пересування по районах. Окупанти планують провести фільтрацію усіх чоловіків — частину з них хочуть мобілізувати, повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram.

«По місту окупанти повідомляють, що з понеділка планується остаточне закриття не тільки міста на в’їзд/ виїзд для всіх, але й буде діяти заборона на переміщення по районах на тиждень. В цей час буде проведено фільтрацію 100 відсотків чоловіків, що залишились в місті. Для того їх буде переміщено в Новоазовськ», - йдеться у повідомленні.

Андрющенко додав, що за інформацією, частину людей планують мобілізувати до російського окупаційного корпусу, частину через примус відправити на розчистку завалів, а віднесених до «неблагонадійних» ізолювати.

«З огляду на всі фактори, окупанти збираються залишити в місті виключно жінок та чоловіків для обслуговування потреб», - написав Андрющенко.

Влада Маріуполя пов’язує це з неможливістю окупантів утримувати в місті цивільне населення навіть в мінімально придатних для життя умовах. За словами радника мера, процедура фільтрації уже набрала максимальних обертів.

«В фільтраційних таборах та пунктах сто відсотків чоловіків після стандартних фільтраційних знущань (допит, перевірка гаджетів, огляд тіла) розділяють з іншими і проводять окремі допити, включаючи інсценування розстрілу. Загалом можна говорити про те, що від 5 до 10 відсотків не проходить фільтрацію і після цього вивозяться в Докучаєвськ та Донецьк. Подальша доля наразі не відома», - повідомляє радник мера міста.

За словами Андрющенка, бойові дії у Маріуполі набирають люті – загарбники кидають все на штурм міста.

«Поява бомбардувальників ТУ говорить про намір штурму Азовсталі та порту після використання авіабомб великої потужності на зразок ФАБ-3000 та інших. Все вказує на неможливість взяти місто без вищого рівня нелюдяності і застосування зброї масового знищення», - заявив радник мера.

Крім того, загарбники поширюють фейки – для «підняття духу» окупантів та залякування місцевих жителів Маріуполя, зокрема, вони повідомляють про арешт генерала СВ НАТО в Маріуполі, поширюють неправдиві новини про «звірства Азова та ЗСУ».

«Гуманітарна ситуація погіршується. За рахунок того, що окупантами не залишено в місті жодного лікаря або мед працівника, люди залишені в небезпеці через сезонні та хронічні хвороби. Ліки розвозяться хаотично та роздаються насипом без натяку на рецепт або медичні показники», - повідомляє Андрющенко.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також