На Вінниччині триває суд за базу відпочинку, забудовнику повідомлено про підозру
17:24 14.01.2024
2454

На Вінниччині на землях комунальної власності неподалік водойми громадянин самочинно побудував базу відпочинку – два кафе з терасами і альтанками та допоміжні споруди. Їх загальна площа становить понад 300 кв. м. 

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Вінницької області

Чоловік, який збудував базу відпочинку у 2022 році звернувся до суду для узаконення самобуду. Суд вимоги позивача задовольнив – визнав його власником протиправно побудованих об’єктів.

Тоді справою зацікавилась прокуратура. Судове рішення було оскаржено в апеляційному порядку, оскільки фізична особа не надала дозвільних документів ні на будівництво, ні на користування землею, цільовим призначенням якої є обслуговування промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики й оборони.

В апеляційній скарзі прокуратура вимагала скасувати рішення суду. Наполягала на тому, що самовільна діяльність могла стати підставою для незаконного вибуття земельної ділянки з власності громади. За таких обставин люди не мали б вільного доступу до відпочинкової зони біля водойми.

У червні 2023 року суд задовольнив апеляційну скаргу прокуратури та відмовив у задоволенні позову забудовника. На виконання рішення суду вилучено відомості про право власності на об’єкти самочинного будівництва за ним з Державного реєстру речових прав.

Фізособа не погодилася з цим рішенням та оскаржила його до Верховного Суду. Ухвалою від 5 січня 2024 року Верховний Суд остаточно відмовив у відкритті провадження та повернув касаційну скаргу.

Додамо, що за фактом незаконного будівництва на «Вінницьких Мальдівах» розслідується кримінальне провадження. Забудовнику-порушнику повідомлено про підозру у самовільному будівництві будівель/споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці (ч. 3 ст. 197-1 КК України). Наразі обвинувальний акт направлено до суду.

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також