Випускники та студенти вінницької політехніки згадали «легендарного ректора» Івана Кузьміна
09:42 06.02.2024
319

Третього лютого «легендарному» ректору ВНТ Івану Кузьміну мало б виповнитися 100 років. З нагоди вшанування пам’яті видатного науковця у ВНТУ провели урочисте зібрання.

Про Івана Кузьміна згадували його колеги, студенти та випускники закладу, серед яких секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський та заступник міського голови Андрій Очеретний.

 Дуже приємно прийти в рідні стіні технічного університету. Саме в цьому університеті я навчався і здобув диплом. Я вступив до закладу 1993 року, тому, на жаль, не застав на посаді ректора Івана Васильовича. Проте, завдяки викладачам, ми завжди знали і пам’ятали, кому завдячуємо розвитком ВНТУ, побудовою більшості його корпусів, – зазначає секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський.

Випускником ВНТУ є також заступник міського голови Андрій Очеретний.

Розбудова міста Вінниці не була б можлива без такого потужного вишу, як ВНТУ. Закладу ми завдячуємо також видатними особистостями міста, які здобули тут освіту. Цього не було б без видатного ректора університету Івана Кузьміна. Нехай технічний університет і далі стає ще міцнішим, сильнішим, а база вишу, яка сьогодні є, тільки вдосконалювалася, – зауважив заступник міського голови Андрій Очеретний.

Своїми спогадами про ректора ВНТУ поділилися його колеги, а також випускники. Один із них – нинішній ректор закладу Віктор Біліченко.

Ми з Іваном Васильовичем прийшли до Вінницького політехнічного інституту одночасно. Я студентом першого курсу, він – ректором закладу. Це було у 1976 році. І мій диплом про освіту підписаний саме Іваном Кузьміним. Це була людина знана своїми здобутками в Україні і за її межами. Він не тільки будував корпуси нашого інституту, але й залучав до праці в закладі кращих науковців країни. Коли Іван Кузьмін почав працювати ректором, то у закладі нараховувалося лише три доктори наук. На момент закінчення його роботи ректором у закладі їх було вже понад 30», – розповів ректор ВНТУ Віктор Біліченко.

За тринадцять років керівництва інститутом Іваном Васильовичем Кузьміним кількість студентів зросла у понад 2 рази і досягла близько 7 тисяч. У науковій школі професора Кузьміна підготовлено понад 40 докторів наук (близько 20 з них стали академіками), понад 100 кандидатів наук. Сам Іван Васильович опублікував понад 600 наукових праць та методичних посібників, з них 33 книги (11 підручників та навчальних посібників, інші монографії), понад 400 наукових статей, отримав понад 100 свідоцтв на винаходи та 4 аналогічні патенти.

У 65 років Кузьмін Іван Васильович пішов з посади ректора, проте продовжував керувати кафедрою «Автоматизованих систем управління», а потім став професором цієї кафедри. Також був призначений директором національно-дослідного інституту «Комп'ютерних технологій та комп'ютерних систем», очолював в різні періоди кафедри «Комп'ютерних наук» і «Адміністративного та інформаційного менеджменту».

15 років був заступником з науки голови Ради сприяння розвиткові Вінниччини. Керував Харківською, потім Вінницькою радою з кібернетики і був членом бюро цієї ради Української РСР і СРСР. Був членом президії Ради СРСР з обчислювальної техніки.

Іван Васильович до останніх своїх днів працював професором кафедри комп'ютерних систем управління, вів наукову діяльність, був членом спеціалізованої Вченої ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій за спеціальністю «Інформаційні технології» у Вінницькому національному технічному університеті.

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також