У Вінниці на честь сторіччя відомого науковця та лікаря провели міжнародну конференцію
20:01 27.01.2024
728

Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова відзначив 100-річчя з дня народження видатного професора, науковця та лікаря Олександра Яковича Фіщенка, організувавши велику міжнародну конференцію. Захід, що став майданчиком для відновлення офлайн зустрічей медичної спільноти після довгого періоду COVID-19 та військових дій, зібрав фахівців з усієї країни та гостей з Канади та Польщі.

Конференція, ліцензована Міністерством охорони здоров'я, охопила три ключові медичні секції: хірургію, офтальмологію та травматологію. Названі сфери були вибрані з огляду на внесок професора Фіщенка у розвиток саме цих напрямків медицини. Програма конференції включала ряд наукових доповідей, майстер-класів та дискусійних панелей, де учасники мали змогу обговорити останні досягнення у медицині, поділитися досвідом та обмінятися ідеями щодо подальшого розвитку галузі. Особливу увагу було приділено питанням інновацій та сучасних підходів у лікуванні, які важливі в контексті постковідної реабілітації та медичної допомоги в умовах війни.

Довідково О.Я Фіщенко належить 365 наукових робіт, 1 монографія. Новизна його наукових досліджень підтверджена 12 свідоцтвами на винаходження 126 посвідченнями на рацпропозиції. На посаді завідувача опорної кафедри серед однопрофільних кафедр, він був ініціатором, розробником і автором нової навчальної програми із загальної хірургії з догляду за хірургічними хворими та підручника із загальної хірургії, який пізніше був виданий українською мовою. Лікарський шлях Олександра Яковича продовжили його діти, онуки та правнуки.

Автор: Крістіна Лапікоцька
Читайте також