Вінниця залишилась без гарячої води через борги перед Нафтогазом
13:30 20.05.2021
279

У Вінниці з 20 травня вимушено припинено гаряче водопостачання на невизначений термін. Комунальне підприємство Вінницяміськтеплоенерго не може придбати газ на вільному ринку через наявність в компанії боргів перед Нафтогазом. Про це повідомляють  на сайті компанії.

“З 20 травня 2021 року втрачає чинність Постанова Кабінету Міністрів України №867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків (далі - ПСО) на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу»”- кажуть у Вінницяміськтеплоенерго.

“З втратою чинності Постанови, теплопостачальні підприємства теплокомуненерго (далі - ТКЕ) мають закуповувати природний газ, для надання комунальних послуг, на вільному ринку. Але щоб мати можливість обрати постачальника природного газу на вільному ринку – ТЕК мають повністю розрахуватися за спожитий природній газ перед НАК "Нафтогаз України" і закуповувати природній газ за умови 100% попередньої оплати!” - доповнюють  у Вінницяміськтеплоенерго

КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго», як і всі інші теплопостачальні підприємства України, має заборгованість перед  НАК «Нафтогаз України». У випадку ВМТЕ цей борг складає 289 млн. грн.

Як пояснили в компанії, борг утворився через те, що тарифи на послуги не підвищувалися з 2019 року, а в період пандемії коронавірусу навіть зменшувалися для населення. Крім того, станом на 17 травня борг населення перед КП Вінницяміськтеплоенерго за отримані послуги складає майже 160 млн грн.

Відзначається, що згідно з Меморандумом про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води між урядом і Асоціацією міст України, тарифи на тепло до закінчення опалювального періоду 2020/2021 років "заморожувалися", а збитки комунальних підприємств, уряд обіцяв компенсувати до 1 жовтня 2021 року.

"Крім того, уряд гарантував, що фінансування компенсацій для підприємств теплопостачання не будуть переводити на органи місцевого самоврядування", - йдеться в повідомленні.

Однак, як заявляють в компанії, станом на квітень цього виконано не було.

АТ Вінницягаз направило в компанію повідомлення про припинення (обмеження) газопостачання, щоб Вінницяміськтеплоенерго самостійно відключилася від газових мереж газоспоживання і підготувало до опломбування обладнання.

 

Читайте також