Вінницька вертикальна ферма: екологічно чисте вирощування салату як відповідь на виклики воєнного часу
17:04 11.03.2024
321

У Вінниці вже більше двох років діє вертикальна ферма під назвою Future Farm, на якій на кількох ярусах вирощують свіже листя салату. Власниками цього бізнесу є молоде подружжя Марія та Микола Кислейки, які отримали освіту в Польщі. Замість того, щоб продовжувати навчання на магістратурі, вони вирішили повернутися до Вінниці та розпочати власну справу. Їхній проект стартував швидко, перед вторгненням російських окупантів у 2021 році, про що повідомляє Департамент маркетингу та туризму у Facebook.

Ферма подружжя облаштована у невеликому приміщенні з двома стелажами, кожен з яких має чотири яруси. Щомісяця ферма виробляє 650 кілограмів свіжої зелені, для отримання якої на відкритому грунті потрібно було б у чотири рази більше площі. Крім того, ця ферма на 90% економніше використовує воду і добрива порівняно з традиційними методами вирощування і не використовує пестициди, що робить її продукцію повністю екологічно чистою.

В Україні, особливо з урахуванням війни, чорноземи у прифронтових районах і на звільнених територіях перетворилися на мінні поля, тому такі малі ферми можуть бути привабливою альтернативою. Принаймні до повного звільнення та розмінування наших земель, процес якого, за досвідом країн Балканського півострова, може тривати десятиліття.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також