Українські голубці з Вінниччини увійшли до національного реєстру культурної спадщини
20:56 28.12.2023
276

Нова гастрономічна гордість Вінницької області – українські голубці – була внесена до Національного реєстру культурної спадщини! Ця страва, відома і улюблена в усій Україні, має численні варіації приготування у різних регіонах. Пропозиції щодо включення голубців до національного переліку надійшли з усієї країни.

Першими ініціативу висунули в Одеській області, за ними приєдналися інші регіони. В результаті пошуку компромісу, Вінницький обласний центр народної творчості запропонував флешмоб «Готуємо голубці разом», відкриваючи різноманіття місцевих рецептів і кулінарних секретів.

У рецептах голубців використовуються різні види листя – від капусти до виноградного листя, і різноманітні начинки, такі як пшоно, рис, гречка чи навіть картопля. Флешмоб сприяв популяризації цієї традиційної страви.

Зібравши необхідні документи, ОЦНТ подав їх на розгляд експертної ради. В результаті, голубці офіційно були внесені до Національного переліку за Наказом МКІП №719 від 20 грудня 2023 року, представляючи Вінниччину.

Цей крок символізує спільне прагнення зберегти українську народну культуру та унікальні страви національної кухні, незважаючи на війну, яка лише зміцнила наше прагнення до самоідентифікації.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також