Жителі Вінниці отримали попередження щодо шахрайської схеми, пов'язаної з продажем вугілля та обігрівачів.
15:58 12.09.2023
258

З наближенням опалювального сезону стає дуже актуальним попередження щодо можливих шахрайських дій, пов'язаних із продажем товарів для опалення. Шахраї можуть використовувати різні хитрощі, щоб заволодіти грошима як покупців, так і продавців.

Правоохоронці рекомендують бути дуже обережними, реагуючи на оголошення, які обіцяють «Продаєм дрова/буржуйку/обігрівач. Недорого! Доставка безкоштовна». Також варто бути обачними, якщо ви купуєте або продавати товари через Інтернет.

Перша схема: шахраї видають себе за працівників лісових господарств і навіть надсилають квитанцію на "угоду". Однак варто бути пильними, якщо вам пропонують передоплату, оскільки це може бути ознакою шахрайства. Їхні аргументи можуть бути різними, але результат залишається однаковим - втрата грошей і відсутність товару. Після отримання коштів, шахраї припиняють комунікацію.

Щоб запобігти обману:

  • Завжди пам'ятайте, що лісові господарства не приймають оплату на банківські картки. Для придбання дров потрібен підписаний договір, а після цього може бути наданий рахунок.
  • Оплачуйте товар лише після фактичного отримання.

Друга схема: зловмисники намагаються шахраювати людей, які продають товари на маркетплейсах, таких як OLX. "Покупець" звертається до автора оголошення з пропозицією вислати річ через OLX-доставку і надсилає нібито повідомлення про оплату товару. Потім він намагається вас переконати в підтвердженні його оплати, вимагаючи внести дані банківської карти. В цей час ви отримуєте повідомлення про оплату і переходите за посиланням, яке фактично перенаправляє вас на сайт шахраїв.

Для запобігання обману:

  • Ніколи не переходьте за сумнівними посиланнями.
  • Обговорюйте деталі угоди лише в чаті платформи, де ви публікуєте оголошення.
  • Нікому не надавайте дані своєї банківської картки.

Не забудьте поділитися цією інформацією зі своїми близькими та рідними та будьте завжди обережними, щоб не стати жертвами шахраїв.

Читайте також