На Вінниччині промоніторили публічні закупівлі - результати перевірки
12:18 06.02.2024
319

Протягом січня 2024 року Управлінням стратегічних розслідувань у Вінницькій області проведено понад 100 моніторингів публічних закупівель на загальну суму більше 400 млн грн.

Про результати моніторингу повідомляють у пресслужбі відомства.

За інформацією управіння зареєстровано 2 кримінальних провадження, в межах яких здійснюється дослідження питання використання бюджетних коштів у сумі понад 10 млн грн. Надіслано повідомлення до розпорядників щодо усунення порушень під час проведення закупівель, на підставі яких відмінено 6 закупівель на загальну суму понад 70 млн грн. На розгляді розпорядників перебуває три повідомлення про приведення закупівлі у відповідність до вимог чинного законодавства або відміни за умови неможливості усунення порушень на загальну суму понад 26 млн грн.

Особлива увага була приділена закупівлям, оголошеним наприкінці 2023 року із кінцевим терміном поставки товарів (виконання робіт) до 31.12.2023, що обґрунтовано ставить під сумнів можливість вчасного виконання договору та може призвести до зловживань з бюджетними коштами.

З метою недопущення зазначених порушень співробітниками УСР у Вінницькій області протягом грудня 2023 – січня 2024 років  здійснено 46 виїздів до розпорядників та  проведено перевірки наявності, стану та відповідності предметів закупівлі (дороговартісної техніки, медичного обладнання, транспортних засобів та іншого), а також фактичного виконання будівельно-монтажних робіт.

Особливої актуальності питання раціонального та ефективного використання бюджетних коштів набуло в умовах воєнного стану. Мають місце непоодинокі випадки закупівлі необґрунтованих  під час війни товарів, робіт та послуг, в т.ч. за завищеними у кілька разів цінами, що призводить до розтрати бюджетних коштів.

Так, проведеним аналізом використання протягом 2023 року бюджетних коштів органами місцевого самоврядування Вінницької області встановлено, що загальна сума видатків по незахищених статтях становить понад 5 млрд грн.

В той же час виділення бюджетних коштів на цілі, пов’язані з покращенням обороноздатності (підтримка ЗСУ, правоохоронних органів та інших військових формувань), становить близько 570 млнгрн., що у відсотковому відношенні складає  лише 11 % від загальної суми видатків.

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також