Автогонщик з Вінниччини переміг на престижних автомобільни перегонах в Іспанії
12:53 27.10.2023
263

Українці зайняли перше місце в міжнародному чемпіонаті ParaBaja Step by Step Motorsport Event, на який їх запросила Королівська федерація автомобільного спорту Іспанії. Учасники цього ралі - ветерани спорту, ветерани війни а також військовослужбовці, які проходять реабілітацію.

Україну на змаганнях представляли два екіпажі. Один змішаний - з іспанським пілотом Іваном Барберою й українським штурманом, військовим Олександром Гонцулом на Toyota FJ Cruiser. Другий повністю український, у складі ветерана спорту Вадима Притуляка  та ветерана російсько-української війни Сергієя Романовського на багі SKARLAT RESQUE 300. Приємно відзначити, що цей екіпаж виборов перемогу у своїй категорії перегонів. До речі Вадим Притуляк  наш земляк, родом із Жмеринки

Чим важлива перемога на ParaBaja Step by Step Motorsport Event для укарїнців, автогонщик розповів нашим журналістам?

Як і справжній автогонщик, Вадим Притуляк насамеред розповів про своє авто, точніше багі.

SKARLAT RESQUE 300 успішно продемонстрували себе на змаганнях.  Ця модель, яку випускають в Україні, вже давно стала «надійними помічниками» нашим Захисникам та Захисницям. На фронті їх використовують для перевезення особистого складу,  невеликих вантажів, боєкомплектів, а найголовніше для евакуації поранених, тобто «трьохсотих». І це їх найголовніше призначення на сьогодні. Тож на перегонах ми заявили багі RESQUE 300. Таким чином нагадали про війну в Україні та про наших захисників, - зазначив спортсмен.

Ралі дуже популярні в Іспанії і в Європі загалом, сюди приїздять ветерани з багатьох країн світу.. тож українці вкотре змогли нагадали про страшну війну і звернутись до світу з проханням про  допомогу.

Ми показали іспанцям та світовій спільноті, адже змагання транслювали на багатьох телеканалах, наслідки, які залишає після себе війна. Біль, розпач, військових, які втратили кінцівки. Ми знайшли контакти, і сподіваємось, що приватні особи та благодійні організації долучаться до придбання авто, які допомагають евакуювати поранених з поля бою», - сказав Вадим Притуляк.

Також чоловік закликав усіх небайдужих приєднуватись до збору для придбання шести багі для потреб ЗСУ.І для нього збір цих коштів – особиста справа.

Жмеринчанин добре знає що, таке опнитись у скруті, і як важлива допомога оточуючих, їх небажйдужість.Вадим Притуляк – професійний автогонщик, неодноразовий учасник міжнародних ралі-рейдів, включаючи «Дакар». У 2018 році під час змагань він отримав компресійний перелом хребта. Після травми спортсмен ніби відновився та продовжив виступи. А у 2019 році гонщик вирішив зробити планову операцію, і тут через  серйозну  лікарську помилку він опинився на межі життя та смерті - три місяці у реанімації, десятки операцій. Через численні ускладнення спортсмен втратив зір на праве око.

Непростим був і період реабілітації, як фізичної, так і психологічної. На якийсь час гонщик усамітнився, віддалився від усього світу.

Та згодом характер взяв гору, Вадим повернувся  до звичного життя – бізнес, відновив участь у змаганнях, планував продовження спортивної кар’єри. Пандемія та велика війна змусили все це відкласти на невизначене майбутнє. І ось несподівано в одному з автомотоспортивних  пабліків гонщик дізнався про запрошення на ParaBaja.

«Я негайно почав з’ясовувати подробиці. Виявилося, що одним з причетних до цієї ініціативи є мій друг Владислав Кущинський, з яким свого часу мали спільні плани, Наприклад, організували виступ на «Дакарі» екіпажу на прототипі Hellcat LR групи Т1, підготованому його командою Auto-Life Racing Team», - згадує Вадим Притуляк.

Автогонщик, зазначає що програма ParaBaja – це великий шанс для багатьох людей, які прагнуть до насиченого подіями життям, попри  фізичні обмеження.Тож його участь, та участь інших українців  презентує новий цікавий  напрям для тих, хто прагне спробувати свої сили у параспортивних дисциплінах.

Вадим акцентує, що українські автогонщини повністю використали можливість популяризувати цей напрям.

«І саме тому для мене цей виступ у ParaBaja має особливе значення – це не просто повернення до спорту, це також можливість допомогти іншим подолати подібні труднощі та жити насправді повноцінним життям», - зазначає Вадим Притуляк.

Насамкінець Вадим поділився планами на майбутнє:

У нас вже є певні плани на наступний рік – здійснювати такі регулярні виїзди наших поранених ветеранів для їх реабілітації й адаптації.І багато хто зі спортсменів підтримують цю ідею. А стосовно міжнародних перспектив, то впевнений – тут не повинно бути якихось обмежень, треба просуватися на всіх можливих рівнях. Після Іспанії я планую подорож до ОАЕ, маю виступити на місцевому чемпіонаті Emirates Desert Championship. Кілька років тому шейх Бен-Сулайєм відновив чемпіонат з  нуля і приділяє йому чимало уваги. Це дуже важливо – зустрітися безпосередньо з нним, показати наші напрацювання та акцентувати його увагу на перспективах параспортивного напряму в автоспорті».

 

 

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також