На Вінниччині створюють Пункти прокату засобів реабілітації для людей з інвалідністю
15:30 22.09.2023
298

20 новеньких крісел колісних передала громадська організація «Гармонія» Тульчинській та Брацлавській громадам: перша отримала 13 візків, друга – 7. Технічні засоби реабілітації придбали у межах проєкту «Громади, де дбають про кожного та кожну», який реалізує ГО «Гармонія» за підтримки «U-LEAD з Європою». Завдяки цьому, в громадах незабаром запрацюють Пункти прокату технічних засобів реабілітації (ТЗР). Користуватися ними на безоплатній основі зможуть люди з інвалідністю. Крім того, ГО «Гармонія» передала на новостворені пункти засоби для пересування. Зокрема, ходунки, милиці, тростини, які також видаватимуться за потребою.

«При нашій організації Пункт прокату та обміну технічних засобів реабілітації працює вже багато років і користується неабиякою популярністю. Особливо зараз, коли кількість людей з інвалідністю через війну збільшується, – розповідає голова правління ГО «Гармонія» Людмила Нецкіна. – Але водночас ми розуміємо, що люди, які отримали травми від війни і потребують крісел колісних, мешкають не тільки у Вінницькій громаді, але і в інших. Саме тому у межах проєкту ми вирішили підтримати створення Пунктів прокату у Брацлавській і Тульчинській громадах, де відпрацьовуються дві пілотні моделі роботи із людьми з інвалідністю. Так, у Брацлавській громаді вже зареєстрова громадська організація «Тризвук», яка опікується людьми з інвалідністю з числа ВПО, військових та членів їхніх сімей. А в Тульчинській – діє Центр соціальних послуг, який координує роботу хостела для постійного проживання людей з інвалідністю із числа ВПО і тепер координуватиме роботу Пункту прокату».

Важливим моментом є те, що у Пунктах прокату в обох громадах працюватимуть спеціалісти/ки, які пройшли відповідне навчання. Вони допомагатимуть підібрати саме те крісло колісне, яке необхідне. Для того, щоб скористатися такою послугою достатньо бути на обліку в органах соціального захисту, або мати довідку від лікаря про необхідність того, чи іншого засобу реабілітації.

Загалом проєкт «Громади, де дбають про кожного та кожну» передбачає створення інтеграційного простору для людей з інвалідністю у Тульчинській та Брацлавській громадах. Наразі психологічними, юридичними, соціальними послугами вже вдалося охопити понад 60 сімей, де є люди з інвалідністю, у кожній із громад. Також у його межах було покращено матеріально-технічну бази і кадрову спроможності ГО «Тризвук» у Брацлавській громаді та комунального центру надання соціальних послуг в Тульчинській ТГ. Зокрема, для них придбали обладнання, провели низку тренінгів для фахівців/фахівчинь, а у Тульчинській громаді –сформували нову соціальна послуга для осіб, що втратили місце проживання, в тому числі й для осіб з інвалідністю. Для них у Ганнополі працює хостел 40 ліжко-місць, в тому числі для 6-ти осіб з інвалідністю.

Проєкт «Громади, де дбають про кожного та кожну. Запровадження нових соціальних послуг для осіб з інвалідністю та створення інтеграційного простору» реалізується за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією і сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Джерело: ГО Гармонія 

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також