На базі підприємства УТОС планують відновити навчання слабозорих вінничан
20:38 04.02.2023
326

У Вінниці третього лютого обрали нового голову обласної організації Українського товариства сліпих  (УТОС). Ним став Віктор Зелінський, людина із вадами зору, повідомляє пресцентр Вінницької обласної організації УТОС. Він поєднуватиме нову посаду із керівництвом Вінницькою територіальною організації сліпих, яку очолював й раніше. Обрали очільника обласної організації майже одноголосно: 23 голоси «за» та лише один «проти». До Віктора Зелінського обов’язки голови виконував учасник Паралімпіади із дзюдо Микола Ливицький.

- Я залишаюся головою Вінницької територіальної організації. Лише тепер мої повноваження розширюються. Ще координуватиму роботу Вінницької виробничої організації, Барської, Калинівської і Немирівської територіальних організацій. Рішення в обласній організації УТОС приймаються не одноосібно, а правлінням, - сказав Віктор Зелінський.

Він додав, що на новій посаді буде сприяти вирішенню проблем понад 1040 членів обласної організації УТОС. Також сприятиме роботі територіальних організацій, налагоджуватиме плідну співпрацю із органами соціального захисту населення тощо.                       

На виборах були присутні представники Вінницької обласної ради і обласної військової адміністрації, офтальмологічної медико-соціальної експертизи (МСЕК) та регіонального осередку «Інваспорту». Серед іншого, йшлося про можливе відновлення на базі підприємства незрячих навчання людей із вадами зору.   

-Ми оглядаємо слабозорих вінничан 1-2  групи інвалідності, даємо рекомендації щодо їхнього працевлаштування тощо. Плідно співпрацюємо із підприємством УТОС. Плануємо на його базі знову навчати інвалідів по зору, як було колись. Щоб підготувати слабозорих до соціуму та до тих робіт, які вони в подальшому виконуватимуть на підприємстві, - сказала голова офтальмологічної МСЕК Олена Ситнік.

Вона додала, що за рішенням МСЕК незрячі вінничани через органи соцзахисту мають можливість безкоштовно отримати необхідні спеціальні технічні засоби: аудіоплеєр, тростину, годинник тощо.   

Радник голови Вінницької обласної ради Лариса Попова розповіла, що співпрацює із вінницьким осередком УТОС багато років.

-Незрячі своїм прикладом надихають всіх вінничан у цей непростий час. Зокрема, підприємство УТОС за останній рік (під час війни) збільшило свою прибуткову частину у порівнянні із 2021 роком. Також незрячі приймають на своїй базі вимушених переселенців. Їм виділили ліжкомісця і приміщення для проживання на самому підприємстві; цим людям надані й робочі місця. Також на підприємстві УТОС діють волонтерські осередки, які допомагають фронту – сказала радник голови Вінницької обласної ради Лариса Попова.    

Під час заходу спеціальні відзнаки Українського товариства сліпих отримали партнери осередку УТОС. Увінчав його цікавий концерт, влаштований силами колективу художньої самодіяльності підприємства незрячих.             

 

Читайте також