Відомий вінницький митець розповів про те, як повернувся із війни і чому продає картину із запасників
09:10 28.01.2024
1616

Вінницький митець Андрій Машковцев, більшість робіт якого знаходяться в приватних колекціях поціновувачів українського сюрреалізму в Європі та Америці, дістав одне із запасників одне із своїх полотен. Картина називається  "Між нібом та водою".

Робота цікава тим, що вона стала своєрідним передбаченням сьогоднішній подій.

 Я створив цю картину у 2012 році. Ніби ніщо не передвіщало біди, у мене все було добре, але якесь відчуття небезпеки переслідувало мене і врешті решт вилилось у таке полотно, - зазначає Андрій.

Картина залишилась у закромах,  а стабільне та спокійне життя митця почало потроху змінюватись. Спочатку чоловік втратив стабільну роботу.  Іноземна компанія, на якій Андрій працював web-дизайнером, скоротила робочі місця, надавши перевагу індійським фахівцям.

Чи знали іноземці про те, що далі чекає Україну та українців, а можливо просто спрацювала підприємницька інтуїція, і фірму перевели на більш дешевий та перспективний ринок? Хтозна..

Україна, яка очікувала на європейське майбутнє, зависла «між небом та землею». Потім Майдан, анексія Криму, початок російського вторгнення, особиста трагедія…

Коли розпочалось повномасштабне вторгнення Андрій пішов добровольцем. Їх частина стояла десь під Черніговом, там він і отримав контузію. Спочатку він не звернув увагу на неприємні симптоми, та згодом наслідки виявились серйозними. Андрія комісували. Він поступово повертається до мирного буття.  Піклується про собаку, які підібрав на вулиці. Малює.  Продає свої картини. Потрібно жити…

 

Автор: Дарина Драагоманова
Читайте також