В садибі одного із найбагатших вінничан планують створити музейний простір
10:32 01.01.2024
1519

У Вінниці у старовинній садибі планують створити музейний простір. Мова йде про маєток Боруха Львовича, одного з найбагатших вінничан минулого століття.

Дослідники міста розповідають історію будівлі.  

110 років тому на Ольгердівському провулку у Вінниці з’явилась досить незвичайна для нашого міста будівля. На вигляд це була типова «причорноморська вілла», подібні якій і в наш час трапляються в південних українських містах. Охристого кольору одноповерхова будівля з підвалом та мансардним поверхом, прикрашена колонами та скульптурними рельєфами гучно заявляла про статус свого власника – одного з найбагатших вінничан того часу, підприємця Боруха Львовича", - йдеться в ідописі.

Музейники нагадують, що садиба пережила кілька «реінкарнацій»

Садиба Боруха Львовича, серед іншого, встигла побувати Військово-похідною Канцелярією Головного Отамана Військ і Флоту УНР та приміщенням обласного радіо. 
За понад століття колишній Ольгердівський провулок, а нині вулиця Симона Петлюри, зазнав змін. Змінилася і садиба Львовича. Ми не знаємо і не можемо знати, що буде з нею ще через століття. Але ми активно працюємо – і продовжимо робити це в майбутньому – над тим, аби в цій будівлі і на прилеглій до неї території повноцінно запрацював музейний простір, присвячений нашому місту - повідомляють краєзнавці.

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також